Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
576
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Allt färre barn får fickpengar:

 Lära barnen pengars värde:

Fickpengar är ett bra sätt att lära barnen pengars värde. 60 procent av alla barn får vecko eller månadspeng. Men hur mycket pengar ska de ha? Och varför.

Allt färre barn får fickpengar. De ges i stället vid behov, eller så betalar föräldrarna barnens alla utgifter. Ett skäl är att det kontantlösa samhället gör det krångligt att lägga slantar i spargrisen.

Vi har inte längre en tjuga i plånbok. Jag beklagar utvecklingen och anser att fickpengen visar barnet tydliga ekonomiska ramar. Då kan de själva bestämma om pengarna ska gå till lördagsgodis eller sparas till annat. 

Hur mycket pengar barnen ska få kan vara svårt att avgöra. Ett sätt är att resonera med barnens bästisar och komma överens om en lämplig summa. Kräver barnet mer pengar kan föräldern be om en redovisning över varför slantarna inte räcker till.

Då får barnet helt enkelt visa upp kvitton eller en nedskriven lista på vad som kostar pengar och så får man förhandla. Fickpengar lägger grunden till hela ditt liv Studier visar att barn som får lära sig att hantera fickpengar också klarar de mest grundläggande ekonomiska uppgifterna senare i livet.

Fördelen med den här modellen är att barnet har en viss summa pengar som han eller hon kan använda till vad som helst. Det kan vara att göra något med kompisarna, spara till en viss sak eller kanske sätta in en del av pengarna på banken för att spara till något större.

När du ger pengar till ditt barn i form av bidrag kan han eller hon börja ta sina fickpengar för givet. Han eller hon får ju ett visst belopp med jämna mellanrum utan att behöva göra något för att få pengarna. Därför får inte barnet förståelse för vad det innebär att behöva jobba för pengarna.

Fickpengar är en sak, skyldigheter en annan. Enligt den här modellen finns det ingen koppling mellan barnets fickpengar och barnets bidrag i form av hushållssysslor. Barnet får lära sig att alla i hushållet har vissa gemensamma sysslor som måste utföras  utan betalning.

Axel Andersson's picture
3
3
21
0
Axel Andersson

Tror du vi kommer leva i ett kontantfritt samhälle år 2020?

Om detta sker så kan det vara så att fler föräldrar skulle spara åt barnen på ett bankkonto eller fondspara? Vilket jag anser skulle vara oerhört positivt för framtidens barn.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Tror vi kör med vecko-swish i framtiden.

Ekonomiblogg's picture
389
576
81
0
Ekonomiblogg


Jag tror vi kommer att leva i ett kontantfritt samhälle år 2020.Fondspara är bra vecko-swish låter som en bekväm sparform.

PerPenning's picture
252
581
53
0
PerPenning

Från 9 år kan man ha ett eget bankkort, åtminstone hos SHB.

Axel Andersson's picture
3
3
21
0
Axel Andersson

Märkligt att det tillåts... Kan tänka mig att det finns många skurkar i samhället som skulle kunna utnyttja en 9 åring.

 

Ekonomiblogg's picture
389
576
81
0
Ekonomiblogg


Det tror jag med men man får hoppas att föräldrarna är med när de öppnar ett konto där.

Axel Andersson's picture
3
3
21
0
Axel Andersson


Tänkte mer på om de skulle gå runt med ett bankkort...

Ekonomiblogg's picture
389
576
81
0
Ekonomiblogg


Okej,,,,,,,,,,

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Tror inte vi kommer ha ett kontantfritt samhälle 2020, det är ju om 4 år. Inte en chans. Tveksamt om det ens blir 2030, men där någonstans skulle jag gissa.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

zlaskarn: Tror inte vi kommer ha ett kontantfritt samhälle 2020, det är ju om 4 år. Inte en chans. Tveksamt om det ens blir 2030, men där någonstans skulle jag gissa.

Nej, hur ska vi kunna skänka pengar i bössor? Tiggare , kollekt och annat blir ju utan inkomst. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar