Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

De svenska fastighetsbolagen har gått starkt på börsen:

De senaste åren har varit gynnsamma tider för aktier inom fastigheter och infrastruktur. Låga räntor är en nyckelförklaring. Och i ett scenario där ränteläget förblir lågt eller långsamt stiger, kan dessa tillgångsslag vara fortsatt intressanta. 

.

Det finns flera faktorer som förklarar dessa aktiekategoriers överprestation. Den gemensamma nämnaren i flera av dessa fall är möjligheten till att låna billigt. Båda tillgångsslagen kännetecknas av stora fysiska tillgångar som generellt är högt belånade, och resultatet är till stor del beroende av hur billigt bolagen kan finansiera sig.

Infrastrukturbolag kan i viss mån justera sina intäkter efter upplåningskostnader, men det kan inte fastighetsbolagen i samma utsträckning. Ytterligare en egenskap som tillgångsslagen delar är att deras verksamhet i viss mån baseras på långa kontrakt, och intäkterna är till stor del kända.

Avkastningsmässigt har dessa bolag uppvisat en jämnare resa än många andra aktiekategorier och de ger i flera fall hög direktavkastning. De kan på så sätt i viss utsträckning  liknas vid obligationer i aktieform. Det har varit särskilt attraktivt under senare år i rådande lågräntemiljö där avkastningen från obligationer har minskat.

Hur ser det då ut inför de närmaste åren? Räntorna befinner sig på många håll på historiskt låga nivåer. Och så länge som bolagen har tillgång till billig finansiering kommer dessa företag ha fortsatt stabila förutsättningar för god lön- samhet i sin rörelse. Även om räntorna gradvis rör sig uppåt ligger en skarp ränteuppgång inte i korten för de närmaste åren.

Samtidigt borde risken för obehagliga överraskningar vara begränsad då en stor del av företagens intäkter är baserade på fleråriga kontrakt. Den stora utmaningen ligger i om marknaden förväntar sig lägre framtida avkastning till följd av stigande räntor. Därför är det än mer centralt att vara aktiv sin egen förvaltare  och analysera varje bolags känslighet för en möjlig ränteuppgång och samtidigt andra risker och möjligheter.

buyandhold's picture
2
14
2
0
buyandhold


Håller helt med, man borde hålla utkick efter bolag som kommer tjäna mer pengar under kommande år men där nedsidan är begränsad. Heba som har låg belåning och Fastpartner som har swappat bort mycket av ränterisken de närmsta 10 åren är 2 av mina favoriter.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar