Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
576
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En väckarklocka för oss som investerare i aktier och fonder.

En väckarklocka för oss som investerare i aktier och fonder.

Nu väljer allt fler stora investerare att sälja av sina innehav i olje och kolföretag. Anledningen är att företag med stor klimatpåverkan tros bli katastrofdåliga investeringar på sikt. Till och med familjen Rockefeller har gjort sig av med flera tillgångar inom fossilenergi. Rockefeller, som ofta kallas världens genom tidernas rikaste familj, byggde sina miljarder på olja. Arvingarna till familjen har nu sett till att deras Rockefeller Brother fund sålt av alla sina innehav i fossilenergi och menar att framtida lönsamhet finns i förnyelsebart.

Vi tror att vi kommit till en brytpunkt. Och inte minst på investeringssidan finns vikiga slutsatser kring klimatomställning. Nu finns en kritisk massa av personer som av moraliska och ekonomiska skäl vill se investeringar i energieffektivitet och förnyelsebar energi. Sa ordförande för fonden, Valerie Rockefeller Wayne till Reuters när beslutet presenterades.

Ekonomiskt ser förnyelsebart ut att bli den framtida vinnaren. Priset på kärnkraft förväntas öka under de kommande åren efter att nya säkerhetskrav införts. Kol och gas, som tidigare ansets vara billigast, får nu konkurrens från både sol och vind. Stora solparker kan få ner priserna till kolets nivå och billigast är faktiskt vindkraften.

I  och med detta har man nått en historisk punkt där förnyelsebar energi faktiskt kan konkurrera med fossilenergi. Detta samtidigt som det blir allt vanligare att investerare pratar om hållbarhet. I Kina har hittills i år investeringarna i förnyelsebart ökat med 30 procent. Samtidigt har man i Tyskland under den senaste tiden byggt mer sol- och vindkraft än kolkraft. Samma trend syns i USA där sol och vind stod för hälften av alla nyinvesteringar i större el-anläggningar under årets första sex månader.

Klas Eklund, seniorrådgivare på SEB, menar att det nu finns en oro på världens börser för att tillgångar i olja, gas och kol kan tappa stort i värde om politiker tar de beslut som behövs för att nå klimatmålen. "De kanske inte ger avkastning i framtiden, för de förstör klimatet. Allt fler investerare räknar in politisk risker i kalkyler  att det kommer regelringar i framtiden som gör det för dyrt eller svårt eller fel att plocka upp olja och kol ur marken. Och i så fall blir de här tillgångarna inte alls värda så mycket som vi tror idag."

Fjärde AP-fonden har redan tagit stora steg för att minska fondportföljens klimatpåverkan. "För att få en bra avkastning måste du klara hållbarhet långsiktigt. Det här är ett sätt att öka avkastningen, det är inte välgörenhet", säger VD Mats Andersson.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Svårt med ordet "långsikt", Tror Rockefeller tänker riktigt långt fram medans de som ser oljans uppgång i mer närtid bygger det på att konsumentationen fortfarande är hög i flertalet länder och kommer vara det en lång tid till. Om vi bara ser till solenergi så har det funnits ett bra tag på marknaden men i Sverige som är ett rätt framåt land så kan jag inte påstå att det fått något direkt genomslag. 

Men givetvis har de rätt, förnyelsebart är framtiden. Dock är efterfrågan av olja stor tills dess. 

Ekonomiblogg's picture
389
576
81
0
Ekonomiblogg


Jag själv har sålt av alla oljeaktier.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar