Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
595
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ett pensionärsliv utanför Sverige.

Att Spanien tillhör svenskarnas absoluta favoriter när det gäller pensionering utomlands är inte så konstigt med tanke på landets klimat och den relativa närheten till Sverige. De senaste årens kraftiga ökning vad gäller flygförbindelser med Sverige innebär att Spanien bara är några timmar bort.

 

Ett stort antal svenskar bor idag Spanien, speciellt gäller detta de kustnära områdena. Efter som vi har en bostad i Torrevieja i Spanien så är det här mycket intressant för oss. Det solsäkra klimatet hade stor betydelse när det blev Torrevieja i Spanien som vi köpte vår bostad.  Vi får se hur vi gör i framtiden, om det blir en flytt eller inte. Nu åker vi till vår bostad fyra gånger om året.

 

Det är en mycket stor grej att flytta för gott också.  Ett tips är res runt i olika länder undersök förhållandena innan ni bestämmer er om ni ska köpa en bostad i något anat land. Och jag utesluter inte att många gör som vi och stannar i Sverige ett tag till och nöjer sig med att till-bringa de kallaste och mörkaste månaderna utomlands. Det här är att vara fri och göra det man vill.

 

Ett pensionärsliv med sol värme och närhet till havet kan inte minst locka nu när kyla och ruskigt väder börjar ta greppet om Sverige. I dag bor 138 000 pensionärer som lyfter svensk allmän pension i något annat land än Sverige, enligt statistik från pensionsmyndigheten. 

 

Flest bor i Finland, men 8 000 -10 000 pensionärer har exempelvis bosatt sig i Spanien, 5 000 pensionärer bor i Grekland och strax över 3 000 bor i Frankrike. Ett tusental har flytt Sverige för Thailand. Ett pensionärsliv i ett varmt land ger inte bara sol och värme, i vissa länder kan man dessutom dra nytta av privatekonomiska fördelar om man bosätter sig där.

 

Pensionsinkomster för personer bosatta utomlands beskattas i Sverige, under vissa förutsättningar, med en särskilt inkomstskatt. Denna ligger i dag på 20 procent, vilket är en lägre skattesats än andra svenska skatter. Men det är hårda krav för att få denna skattesats. Skatteverket ska anse att man inte längre har en väsentlig anknytning till Sverige man måste alltså helt ha klippt banden.

 

För att anses ha gjort  det räcker det inte bara med att bo i ett annat land än Sverige. Du måste sälja bostaden, köpa en ny permanent bostad i det nya landet och ta med dig din partner och eventuella barn under 18 år. Enligt reglerna får den som klippt banden inte heller vistas i Sverige i mer än sex månader per år. Om du tänker köpa hus eller en lägenhet i Spanien så behöver man ta ställning till de spanska regler som finns. Det är väldigt viktigt att du anlitar en opartisk advokat.

 

I avtalet mellan Sverige och det andra landet kan det dock också stå att alla eller några inkomster inte ska beskattas i Sverige, utan i det nya landet. Så länge Sverige har dubbelbeskattningsavtal med det andra landet så behöver du aldrig vara orolig för att dina inkomster ska beskattas dubbelt.

 

påbörja planeringen i god tid. Sätt dig in ordentligt i regelverket och se till att du omfattas av sjukvård. Förutom beskattningen finns några andra saker att tänka på för den som vill påbörja ett liv som pensionärer utomlands. Du måste anmäla till pensionsmyndigheten att du ska flytta och varje år skicka ett levnadsintyg till myndigheten, för att du ska fortsätta få ut din svenska pension.

 

"Viktigt att veta är också att den som får svensk garantipension inte längre har rätt till denna om man bosätter sig utanför EU".

 

Att flytta till Frankrike som pensionär passar, med tanke på skatteuttaget, den som har en låg eller medelhög pension. På årsinkomster upp till cirka 90 000 kronor tas ingen skatt ut alls och på inkomster därutöver upp till 250 000 kronor är skattesatsen 14 procent. För höginkomsttagaren är landet lite sämre eftersom inkomster som överstiger 675 000 kronor beskattas med skattesatser på över 40 procent. Dessutom tas både förmögenhetsskatt och arvsskatt ut.

 

Portugal. Att flytta till Portugal passar den som får en bra tjänstepension från privata sektor. Detta eftersom man i Portugal inte alls beskattar denna typ av inkomster. Allmän pension och privat pension beskattas med 20 procent. Arvskatt tas ut med 10 procent i vissa fall, men landet har ingen förmögenhetsskatt.

 

Spanien. Ett pensionärs liv i Spanien passar den som får en medelhög pension. Spanien har en progressiv skatteskala på cirka 25-56 procent. Men pensionärer har rätt till grundavdrag på upp till cirka 50 000 kronor. Förmögenhetsskatten har återinförts och även arv beskattas med förhållandevis höga skattesatser. Beskattning enligt ovan bygger på rådande dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Spanien och förutsätter att emigration skett varvid du saknar väsentlig anknytning till Sverige.   Har du flyttat från Sverige? | Skatteverket Undantag från ovanstående regler förekommer, bl, a beroende på medborgarskap.

 

Thailand. Nästan oavsett inkomst ger din pension dig stark köpkraft i Thailand. Svensk pension beskattas med särskilt inkomstskatt på 20 procent i Sverige vid pensionering i Thailand. Även en thailändsk skatt som sträcker sig upp till 35 procent får tas ut. Men den kan undvikas om den utländska alltså i detta fall den svenska, inkomsten inte tas in till Thailand under samma kalenderår som den utbetalas så får inte Thailand ta ut någon skatt.

 

Malta är ett land som det är mest fördelaktigt för pensionärer med hög tjänstepension eller privat pension att bosätta sig i. Man kan ansöka om att få så kallad Malta Retirement Status, och då är skattesatsen bara 15 procent på dessa pensionsinkomster. Annars är skatten vanligtvis högre än så. Skatten på den allmänna pensionen och eventuell tjänstepension från offentlig sektor tas ut i Sverige. Malta har ingen förmögenhets eller arvsskatt. Torrevieja har Spaniens lägsta medelinkomst.

 

En årlig studie som presenterasts av statistikinstitutet INE,baserad på siffror från 2013,anger Torrevieja som den fattigaste av 103 jämförrda kommuner,medelinkomsten var 13 977 euro per år.vilket är mindre än en femtedel av genomsnittsintäkterna i den rikaste kommunen Pozuelo de Alarcon (Madrid).

 

Där låg snittet på 70 298 euro.Det är visserligen 2 000 euro mindre än året före,men marginalen till landets näst rikaste kommun Majadahonda (56 164) är fortfarande betryggande.

 

Jumboligan består av ett flertal kustkommuner och förutom Torrevieja återfinns Fuengirola (18 803 euro per år).Benidom (20 003).Marbella (20 401) och Torremolinos (20 729) i bottensektionen. Det är tråkigt for de som bor och jobbar där.

 

Som svensk medborgare med extra boende utomlands har du rätt att anlita hantverkare med ROT-avdrag inom hela EU. Så här gör du för att hitta en byggfirma för en tillbyggnad, badrumsrenovering eller annat arbete i Spanien, Danmark, Frankrike eller annat europeiskt land. 

 

Det första som är viktigt att känna till är att du måste vara svensk medborgare och betala din skatt i Sverige för att nyttja ROT-avdraget. Om du gör det så har du rätt att anlita en hantverkare var som helst inom EU för ett arbete som är ROT-giltigt. Så här fungerar det i korthet:

 

Du måste ha tillräckligt inbetald skatt i Sverige för att täcka ROT-avdraget. Du måste äga bostaden som arbetet ska utföras på (helt eller delvis, det går bra att bara äga en andel av ett hus).Om hantverkaren du anlitar inte är från Sverige måste du få ett intyg som bevisar att hantverkaren inte har några skatteskulder i sitt hemland.

 

Sidan om vad som gäller för rot-rutarbete se länk:Rot- och rutarbete utanför Sverige | Skatteverket  Riksdagen har beslutat om nya regler för rot-och rutarbete som träder i kraft 1 januari Nya regler för rot- och rutarbete 2016 | Skatteverket 

 

Banklån i Spanien allt du behöver veta om att ta ett spanskt bolån.Spanska banker har nu också en insättningsgaranti pa 100,000 euros. 

Det finns en statlig bankgaranti som höjdes av den förra socialistregeringen från 20 000 euro till 100 000, per kund och bank. Den ska i teorin fungera om en bank helt går omkull, men det gäller främst besparingar, alltså ej investeringsprodukter.

 

Fram till för bara några år sedan avrådde de alla klienter från att låna pengar till bostad i en spansk bank. Det ekonomiska läget var alltför osäkert och det fanns vid en tidpunkt en överhängande risk att räntorna skulle skena. Hela det spanska banksystemet, vad det gällde villkor och värdering av bostäder etc. var dessutom dåligt reglerat. Nu har dock de spanska myndigheterna, i samarbete med de stora spanska bankerna, styrt upp hela bankväsendet. Nu är det fördelaktigt och säkert att såväl låna pengar av, som att köpa bostad, direkt av en spansk bank. Se länk: Spanska Fastigheter | Banklån i Spanien – allt du behöver veta om att ...

 

Banken har svensktalande (eller engelsktalande) personal och de erbjuder i samarbete med spanskafastigheter.se banklån i Spanien som är anpassade för svenskar. Syftet med detta samarbete är att göra det enklare och säkrare att låna pengar över gränserna, och att säkerställa att man gör en så bra investering som möjligt när man köper ett bankobjekt eller annan bostad, tomt eller kommersiellt objekt i Spanien.

 

 

Missa heller inte att ansluta dig till vår Facebooksida för att få tips på de bästa köpen just nu. Om du vill bli uppringd av vår huvudmäklare Anders för en muntlig presentation av vilka objekt som vi kan erbjuda, eller om du vill fråga honom om villkor, visningsresor osv. glöm inte att ange ditt telefonnummer i mailet (ange gärna tider/dagar du helst vill bli kontaktad på). Du kan också ringa upp honom själv på 0034 669 738682 eller maila spanienkontoret@spanskafastigheter.se  

 
 

 

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Tack för ett intressant inlägg!

Du skriver att ni vistas i Spanien 4 gånger per år. Hur länge är ni där totalt över en 12 månaders period skulle du säga? Jobbar ni deltid i Sverige eller hur ser ert upplägg ut? När köpte ni fastigheten? Har ni barn och i vilken ålder i så fall?

Ja, det var flera frågor på en gång, men jag blir nyfiken på hur ert upplägg ser ut med tanke på våra egna planer.

Mvh
/Vägen till Frihet

Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Hej och tack Vägen till frihet.

 

Ekonomin är en naturlig utgångspunkt nu när vi har pension. Det jobb jag har nu är bara daytrader privat. Jag berätta lite om de funderingar och beslut vi tagit så här långt. Jag kan bekräfta att det tar sin tid, så om du är i samma läge, börja i tid. 

 

Börja och titta på vad som ingår i dina försökringen. De vi har kan man vara utomlands i 45 dagar och vara full försäkrad ni ska också ha ett eu-kort se länk. EU-kort -   Försäkringskassan   

 

Vi är i Spanien cir tre mån per år men det ska bli mer och mera med tiden. Min sambo har sin pappa 94 år kvar i livet och vi vill inte lämna honom ensam för länge.

 

Vi köpte bostadsrätten 2015-07-23 med en avg på 27 € det ligger i en bostadsrättsförening som vi tycker är ett trygghets- boende. Vi vill inte ha något jobb utanför bostadsrätten.

 

Nu när barnen är ut flugna så har man mer frihet.Barnen har egna familjer nu så det känns skönt.

 

Vägen till frihet skriver egna planer får man fråga vad är det.

 

/Ekonomiblogg

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för ett intressant inlägg,

Hur ställer du dig till det faktum att man som riktigt gammal (behov av vård) kanske vill flytta hem och då inte är skriven i Sverige. Hur påverkar det möjligheten att få plats på en vårdinrättning i Sverige om man inte varit boende "hemma" på länge. Det kan ju gå fort och från att vara en pigg 80-åring kan man gå till att vara en 81-åring som behöver vård dygnet runt. Som inte kan resa och därmed vill vara nära famljen. 

För egen del har jag räknat med att vi på lite äldre dar (när barnan flyttat hemifrån) kommer bo långa perioder utomlands men jag har alltid tänkt att vi ska vara skrivna i Sverige. Både av praktiska skäl som ovan för att kunna ta del av vård på hemmaplan...men också av moraliska skäl där jag inte riktigt kan känna att det känns helt OK att befinna sig utanför Sverige i säg 20 år mellan 55 och 75 och betala (lägre) skatt i ett annat land för att sedan i äldre dagara komma tillbaka och leva på och av den Svenska välfärden..hur ser du på detta? 

 

Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Tack Fantastiska Farbror Fri.

 

Det är en mycket stor grej att flytta för gott.

 

Vi vill inte sälja av det vi har byggt upp i Sverige, sen är det också en förmögenhetsskatten som har återinförts och även arv beskattas i Spanien. 

 

Som jag skriver i mitt inlägg enligt reglerna får den som klippt banden inte heller vistas i Sverige i mer än sex månader per år. Och då är det svårt om man blir sjuk och vill till Sverige igen.

 

Vi tänker bo långa perioder utomlands men jag har alltid tänkt att vi ska vara skrivna i Sverige. Sen är det också som du skriver om moraliska skäl. Vår tanke är att vi ska vara i Sverige på sommaren och i Spanien på Vintern då är det cir 18-22 + grader där.

 

/Ekonomiblogg

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej, ser nu hur min kommentar kan har tolkats som en kommentar direkt på ditt liv och där tycker jag att det framgår att du inte valt att flytta från Sverige. Funderar mer på om du har någon tanke som andra kan ta del av kring vad det skulle innebära om man verkligen flyttar ut ur skattemässig synvinkel och tillexempel flyttar till Portugal som är så populärt att göra (eller åtminstone prata om)....

Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Fantastiska Farbror Fri: Hej, ser nu hur min kommentar kan har tolkats som en kommentar direkt på ditt liv och där tycker jag att det framgår att du inte valt att flytta från Sverige. Funderar mer på om du har någon tanke som andra kan ta del av kring vad det skulle innebära om man verkligen flyttar ut ur skattemässig synvinkel och tillexempel flyttar till Portugal som är så populärt att göra (eller åtminstone prata om)....

 

Hej igen!

 

Här kommer det lite ifo om det se länk.

 

Pensionera dig i Portugal - sparsamskatt.se‎

 

 

/Ekonomiblogg

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

Intressant läsning. Bra sammanställt! :)

Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Tack Spartacus!

/Ekonomiblogg

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Hej igen,

Vår plan just nu är att vara lediga 3 mån per år (från 2018) + några veckor på sommaren men då i Sverige. Initialt kommer vi att testa Thailand och se hur vi tycker det känns. Vi har varit där tidigare, men då bara några veckor i stöten (snart åker vi 3 v igen dessutom, ska bli skönt).

Planen är också att vår 3 mån/år vistelse inkl kostnader för boendet i Sverige ska täckas av våra passiva inkomster vilket mer eller mindre redan är uppnått. På lite längre sikt är dock planen att helt sluta jobba (om vi vill) och då kunna leva av våra passiva inkomster. Kanske väljer vi att flytta utomlands helt eller så bor vi delar av året i Sverige och resten utomlands.

Vi är ju bloggrannar så ta gärna en titt på http://www.tradevenue.se/vagentillfrihet där du kan läsa mer om våra planer.

Mvh
/Vägen till Frihet

Ekonomiblogg's picture
389
595
81
0
Ekonomiblogg

Trevligt för er att åka till Thailand. Lycka till då.

Jag ska titta in på din blogg lite mera nu.

 

/Ekonomiblogg

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar