Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
607
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Förtjänar att lyftas fram som ett exempel på hur en självlärd person kan lyckas:

Den svensk-ungerske aktielegendaren Laszlo Szombatfalvys anmärkningsvärda framgångar på börsen förtjänar att lyftas fram som ett exempel på hur en självlärd person med två tomma händer men mycket list och flit kan utklassa betydligt större aktörer på finansmarknaderna.

Enligt boken "Världens 99 bästa investerare" av Magnus Angenfelt växte Laszlos portfölj i snitt med 30 procent under 46 år, tillräckligt för att ge honom en tredjeplats på bokens lista och en förstaplats bland svenska investerare. I pengar räknat omvandlade Laszlo en ursprunglig investering på 6000 kronor till en förmögenhet, när den var som störst, på över 1 miljard kronor.

Laszlo Szombatfalvy föddes i Ungern och tog studenten mitt under brinnande världskrig år 1945. Efter krigsslutet rådde hyperinflation i Ungern. Men vissa varor hade ett tämligen konstant värde: guld, cigaretter och dollar. Cigaretter ransonerades genom kuponger och de som inte rökte kunde sälja sina kuponger. "Det var min första övning i att diskontera framtida kassaflöden", berättade Laszlo i en intervju med Aktiespararna från 2011.

För att undvika kommunistregimens styrning av utbildningsväsendet avbröt han sina juridikstudier och blev istället trollkarl. Detta jobbade han med fram till 1956, då han i samband med revolten flydde till Sverige.

Han anlände till Sverige utan några tillgångar att tala om och efter att ha hankat sig fram i några år, bland annat som kringresande trollkarl, hamnade han på Shells ekonomiavdelning. På kvällarna läste han företagsekonomi via en Hermodskurs och i början av 60-talet köpte han sina första aktier med hjälp av ett lån som drygade ut det egna sparkapitalet.

1971 hade kapitalet vuxit till 100 000 kronor och han kunde börja arbeta med sina investeringar på heltid. I mitten av 80-talet utsåg Veckans Affärer honom till Sveriges främsta aktieexpert och hans portfölj bestod då till större delen av fastighetsaktier. 1987 var hans förmögenhet uppe i 250 miljoner kronor. Under några år på 2000-talet var Laszlo med på Veckans Affärers miljardärslistan.

Laszlos filosofi var att leta upp undervärderade bolag med låg risk. Han riktade in sig på att ha ett fåtal bolag i portföljen. Som mest hade Laszlo ägande i 5-6 bolag samtidigt.

Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

Jag såg att du tagit in catella igen som var ett innehav hos dig innan du gick 100 procent likvid i början av året. Är det ännu en av dina trades eller planerar du att ha bolaget under en längre tid? Du talade om listbyte tidigare år, när inträffar det?

Ekonomiblogg's picture
389
607
81
0
Ekonomiblogg

Hej Erik!

Jag tar in Catella inför  rapporten i ren speculation inte trading. Men Mycronic och Tobii kör jag trading, de har stora kursrörelser över dagen.

Osäkerheten på marknaden påverkar Catella, men under fjärde kvartalet kunde vi konstatera ett starkt inflöde av kapital samtidigt som affärs- och transaktionsaktiviteten var hög. Intäkterna steg med 15 procent jämfört med fjärde kvartalet 2014 till 571 miljoner kronor. Samtliga affärsområden uppvisade tillväxt men det var Mutual Funds som stod för den största resultattillväxten. 

Händelser som utspelar sig i framtiden är ju per definition svåra att prognostisera och ofta hör man uttrycket från analytiker, strateger, förvaltare och andra prognosmakare att det har aldrig varit så svårt att spå framtiden som nu. Antagligen är det sant! Så fort som framtid blir nutid och sedan snabbt förvandlas till historia blir det nämligen lätt.

/Ekonomiblogg

Aktieinkomster's picture
797
1347
66
0
Aktieinkomster

Boken som du nämner är riktigt intressant! Kul att du lyfter fram en doldis som absolut förtjänar det! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (28)

Taggar