Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
608
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Finns många svar att finna i våra egen hjärna.

Att det inte är helt enkelt med ekonomi, lån, räkningar och alla såna här saker är kanske inte helt konstigt. Det är inte alla som är duktiga på matematik eller på att förstå hur man ska räkna ut olika saker så som ränta, total kostnad för ett lån och så vidare. Det är dock förvånansvärt många som har dålig koll på hur olika saker fungerar inom ekonomi eller när man ska låna pengar osv. 

 

 

Nästan var tionde svensk lever utan någon som helst ekonomisk buffert. Ofta får vi höra att sparande egentligen bara handlar om att komma igång så varför verkar det för vissa då vara så svårt?, Finns många svar att finna i våra egen hjärna.

 

Det handlar om att våra hjärnor har svårt att förstå effekten av små saker över tid. ”Många bäckar små”, lär vara ett välkänt uttryck men att en kaffe på 25 kronor om dagen motsvarar drygt 4500 kronor över ett halvår går helt enkelt inte in.

 

Det har vår hjärna väldigt svårt att se, och vi hamnar lätt i en tanke-fälla. Vi tänker inte att vi har råd att spara men har ändå råd med den där kaffet, det är ju bara 25 kronor.  Samma sak gäller med sparande. 25 kronor om dagen är väl alldeles för lite om man ska komma någon vart, tänker många. Oförmågan att förstå effekten av små saker över tid gör att många istället går ut för hårt när de väl bestämt sig.

 

Man tänker efter semestern eller årskiftet att ”nu ska jag komma igång”. Och så tok sparar man en kort tid men ledsnar sedan då man inser att det är skit tråkigt. Många som kommer igång och sparar men som kanske aldrig gjort det tidigare också ofta känner att de mår bättre.

 

Men varför är det så viktigt att ha en buffert?

För att vi aldrig kan kontrollera framtiden, vi utsätts för en massa variabler som inte är upp till oss hur det faller ut. Så är livet, och det är också charmen. Men det kan också medföra stress – och då gäller det att ge sig själv så goda förutsättningar som möjligt. Om förhållandet tar slut, eller om det händer någonting i jobbet, osv. 

 

Känner man att man kan hantera framtiden mår man också bättre här och nu, så det har en positiv effekt i nuet också även om man kanske inte tror det. Det ger också en känsla av självkontroll, alltså en insikt om att mitt nuvarande jag kan ta beslut som avgör hur livet ser ut för mitt framtida jag.

 

Männen har blivit något bättre medan andelen kvinnor utan sparkassa fortfarande ligger kvar på tio procent, enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av SBAB.

 

Ekonomiblogg's picture
389
608
81
0
Ekonomiblogg

Ekonomiblogg: Att det inte är helt enkelt med ekonomi, lån, räkningar och alla såna här saker är kanske inte helt konstigt. Det är inte alla som är duktiga på matematik eller på att förstå hur man ska räkna ut olika saker så som ränta, total kostnad för ett lån och så vidare. Det är dock förvånansvärt många som har dålig koll på hur olika saker fungerar inom ekonomi eller när man ska låna pengar osv.   Nästan var tionde svensk lever utan någon som helst ekonomisk buffert. Ofta får vi höra att sparande egentligen bara handlar om att komma igång så varför verkar det för vissa då vara så svårt?, Finns många svar att finna i våra egen hjärna. Det handlar om att våra hjärnor har svårt att förstå effekten av små saker över tid. ”Många bäckar små”, lär vara ett välkänt uttryck men att en kaffe på 25 kronor om dagen motsvarar drygt 4500 kronor över ett halvår går helt enkelt inte in. Det har vår hjärna väldigt svårt att se, och vi hamnar lätt i en tanke-fälla. Vi tänker inte att vi har råd att spara men har ändå råd med den där kaffet, det är ju bara 25 kronor.  Samma sak gäller med sparande. 25 kronor om dagen är väl alldeles för lite om man ska komma någon vart, tänker många. Oförmågan att förstå effekten av små saker över tid gör att många istället går ut för hårt när de väl bestämt sig. Man tänker efter semestern eller årskiftet att ”nu ska jag komma igång”. Och så tok sparar man en kort tid men ledsnar sedan då man inser att det är skit tråkigt. Många som kommer igång och sparar men som kanske aldrig gjort det tidigare också ofta känner att de mår bättre. Men varför är det så viktigt att ha en buffert?För att vi aldrig kan kontrollera framtiden, vi utsätts för en massa variabler som inte är upp till oss hur det faller ut. Så är livet, och det är också charmen. Men det kan också medföra stress – och då gäller det att ge sig själv så goda förutsättningar som möjligt. Om förhållandet tar slut, eller om det händer någonting i jobbet, osv.  Känner man att man kan hantera framtiden mår man också bättre här och nu, så det har en positiv effekt i nuet också även om man kanske inte tror det. Det ger också en känsla av självkontroll, alltså en insikt om att mitt nuvarande jag kan ta beslut som avgör hur livet ser ut för mitt framtida jag. Männen har blivit något bättre medan andelen kvinnor utan sparkassa fortfarande ligger kvar på tio procent, enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av SBAB. 

 

Undanbedes vänligen men bestämt din reklam här på min Ekonomiblogg.

 

Jag tycker att rubriken ”undanbedes” är bra, den känner folk igen och ger ett tydligt budskap.

 

Din Lokaltidning tar säkert emot din annons/reklam.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (29)

Taggar