Ekonomiblogg
Likes
386
Antal inlägg
554
Följare
80
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Inga egna pengar.

Bättre att köpa en lite billigare bostad.

 

Nu varnar ekonomer för att blancolån till kontantinsatser kan ligga bakom ökningen.

Svenskarnas blancolån ökar kraftigt, både i tillväxttakt och storlek, visar ny statistik. Nu flaggar mäklare för att det är de tuffare bolånereglerna som har fått svenskar att ta de dyrare lånen.

 

Bolånetak, amorteringskrav och allt högre bostadspriser sätter press på bostadsköpare. Nu kommer flera signaler om att svenskar tar blancolån för att kringgå de hårdare reglerna som omgärdar bostadslån. Blancolån, alltså lån utan säkerhet, har ofta högre ränta än lån med exempelvis bostaden som säkerhet. Det riskerar alltså att bli en dyr affär.

 

De med svagast ekonomi tvingas att komplettera med blancolån, med högre ränta. Vilket gör att de får ännu svårare att amortera ned sina lån. Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att blancolånen ökar. 

 

Tillväxttakten för svenskarnas konsumtionslån, såsom blancolån, låg på 4,9 procent  en ökning från 3,9 procent, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Det innebär att hushållens konsumtionslån totalt uppgår till hela 185 miljarder kronor. En kraftig ökning jämfört med 2010 då motsvarande siffra var 120 miljarder kronor.

 

Även storleken på de blancolån som svenska hushåll tar tycks öka. Låneförmedlingstjänsten Zmarta har kartlagt 10 000 nytagna blancolån som gavs ut av banker och andra låneaktörer under årets första halva. Och det visar sig att snittbeloppet för ett sådant lån idag ligger på över 96 000 kronor. Det är en ökning med nästan 19 procent jämfört med motsvarande period förra året. "En oroväckande utveckling”.

 

Men i vågskålen ligger också Svensk mäklarstatistik som ser en spretig utveckling på bostadsmarknaden. Är det här en justering nedåt,en början på ett kraftigt prisfall på bostadsmarknaden eller blir fallet litet?.  Köparen börjar få övertaget på Stockholms bostadsmarknad

 

Låt inte dagens ränteläge  lura dig. 

När du bestämmer dig för om du vill sälja eller köpa först bör du också tänka på hur marknaden ser ut, både där du bor idag och där du vill bo i framtiden. Om det finns stor efterfrågan där du bor så kan du känna dig mer trygg i att köpa innan du säljer. Är du däremot beroende av att hitta ”rätt” köpare, då kan det vara läge att fundera på att sälja innan du köper. 

 

Köpa först: 

Det kan bli bråttom att sälja din bostad. Den nuvarande bostaden kan behöva vara såld för att du ska få låna pengar till din nya bostad. Om du inte får din bostad såld kan du bli tvungen att dra dig ur ditt köp och därmed begå avtalsbrott (ev. bli skadeståndskyldig).

Du vet inte exakt hur mycket du kommer få för din bostad. Detta påverkar t ex hur mycket du kommer att kunna lägga i kontantinsats för den nya bostaden.

 

Du kan få ta med dig villkoren på dina bundna bolån in i den nya bostaden såvida du inte står utan bostad en period mellan du säljer och du köper. Du behöver inte betala ränteskillnadsersättning till banken. Du kan få ta ett tillfälligt lån (sk överbryggningslån) om du flyttar in i din nya bostad innan du överlämnar den nuvarande bostaden. En förutsättning är att du skrivit kontrakt med en köpare. Detta lån ska återbetalas så snart du får pengarna från din försäljning.

 

Sälja först:

Fundera över hur du ska bo om det tar tid innan du hittar eller flyttar in i en ny bostad. Var förvarar du dina saker under tiden?. Du kan komma att behöva betala en ränteskillnadsersättning till banken för att lösa bundna lån om du flyttar ur din nuvarande innan du flyttar in i den nya bostaden.Om du säljer utan att ha köpt nytt, försök att planera frånträdet kalendermässigt lite längre fram så får du mer tid att hitta din nya bostad.

 

Ofinansierade boende kan sluta med att hen blir skuldslavar på sitt boende.

Men om hen riskerar att bli bankens slav (större bolån än bostaden är värd) under många år, som tusentals svenskar blev efter topparna på villamarknaden både 1980 och 1990 Då var räntan 500 procent - Privata Affärer då tycker jag att det är hög tid att fundera på att fundera på om det är möjligt att hitta ett boende som ger minskade bolån. Titta särskilt efter om underhållet inte varit på topp, så att det tydligt syns att bostaden är begagnad då blir det billigare att bo.

 

Att finansiera sin kontantinsats genom ett blancolån innebär dock en stor privatekonomisk risk.Då är det bättre att köpa en lite billigare bostad, lite längre från stan och med lite färre kvadratmeter. 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Dubril Loan Firm (ej registrerad)

Vi erbjuder säkrade och osäkra lån till privatpersoner, privat och offentlig verksamhet utan säkerhet.
Vår ränta är till en överkomlig takt på 2% och vår låneprocess / upphandling är det bästa du någonsin kan få.
Vi erbjuder lån av vilket belopp som helst och av någon anledning.
Kontakta oss idag för ditt lån via
E-post: dubrilloanfirm@gmail.com

Ekonomiblogg's picture
386
554
80
0
Ekonomiblogg

Svar till Dubril Loan Firm! 

 

Gillar inte att du skriver om lån till privatpersoner på min ekonomiblogg.

 

Ekonomiblogg är också rätt så negativ till lån. ALLTSÅ inte någon reklam här tack.

 

Vänligen respekttera det.

 

Mvh,

Ekonomiblogg.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (72)
Nov (4)

Taggar