Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
577
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Jag lyfter upp frågan om blankning här på forumet.

 Spekulera i fallande kurser:

Aktielån och blankning blev tillåtet i Sverige igen hösten 1991 tror ja det var. Blankningslistan är intressant på två sätt. Om de stora finansaktörerna ökar sina blankningspositioner tror de uppenbarligen på ett kommande kursfall. Omvänt kan man tolka en minskad blankningsposition som ett tecken på att risken/chansen för ett kursfall minskar.

De flesta vet att man kan tjäna pengar när en aktiekurs stiger. Går det då att tjäna pengar när en aktie i stället sjunker i värde? Följande exempel kan möjligtvis få dig att se saken ur ett annorlunda perspektiv.

Tänk dig att du lånar 1 000 aktier av din vän Olle. Det enda han vill ha tillbaks är dessa 1 000 aktier (plus en eventuell avgift för att han är snäll och lånar ut dem till dig). För enkelhetens skull bortser vi från courtagekostnader och avgifter. 

Du säljer dessa 1 000 lånade aktier på börsen för 100 kronor styck.1 000 aktier × 100 kr/st = 100 000 kr:-. Detta ger alltså en inkomst på 100 000 kronor. Låt oss nu anta att aktien sjunker i värde till 80 kr/st. Du köper tillbaks dessa aktier för totalt 80 000 kronor.1 000 aktier × 80 kr/st = 80 000 kr:-.

Eftersom du fick betalt 100 000 kronor för aktierna när du sålde dem och nu har betalat 80 000 kronor för att få tillbaks dem, har du ett överskott på 20 000 kronor. Du lämnar tillbaks de 1 000 aktierna du lånade till Olle och ni är båda nöjda och glada. 

Han har fått tillbaks sina 1 000 aktier plus en liten avgift för detta aktielån, och du har tjänat 20 000 kronor före skatt. Om aktierna i stället hade gått upp i värde hade du alltså gjort en förlust. 

Blankning innebär som sagt att du säljer aktier som du inte äger.Är det här en rätt beskrivning av en blankning av värdepapper. Men själv har jag inte "testat"det. Rätta mig gärna om jag har tänkt helt fel här.Dela gärna er syn på detta.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar