Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Januari är nu börsens bästa tid:

Den svagaste perioden av börsåret är slut och den starkaste börjar. Åtminstone om man får tro börsens historiska mönster.

Stockholmsbörsens historia bekräftar också att hösten är en riskabel period. Från 1950 och framåt placerar sig september och oktober som nummer ett och tre på listan över de sämsta månaderna, med augusti mitt emellan.

Om man i stället tittar på modernare statistik från 1984 och framåt är september fortfarande sämst och augusti näst sämst. Oktober är den femte sämsta månaden.September och augusti är de enda månaderna som i genomsnitt har gett negativ avkastning: Minus 2,5 procent och 1,3 procent sedan 1984.

Någon direkt förklaring till att börserna ofta har fallit i början av höstar är svårt att ge. En möjlig orsak är att den minskade aktiviteten och semesteruppehållen inom industrin leder till att lagercyklerna förskjuts och att företagen tillfälligtvis går sämre. Överdrivet optimistiska prognoser från bolagen spricker ett par kvartal in på året. De senaste åren har dessutom ett par katastrofer sänkt börsen just i september.

Hösten brukar å andra sidan vara inledningen på årets bästa börsperiod, som enligt det historiska mönstret sträcker sig mellan november och april. Under det halvåret har börsen sedan 1984 stigit med i genomsnitt över 2 procent per månad. Osäkerheten och den låga likviditet som präglar sommarbörsen brukar lätta.

Att vinterhalvåret historiskt varit en bra börsperiod kan förklaras med att fokus gradvis flyttas från det innevarande årets vinster till det kommande årets. Eftersom man som regel räknar med ökande vinster stiger också aktiekurserna.

Ett annat vanligt påstående om börsen är att januari ska vara en särdeles bra börsmånad. Ser man på historiken från 1950 och fram till i dag stämmer det. Januari var under den perioden den klart bästa börsmånaden med en genomsnittlig avkastning på 3,5 procent.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar