Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
595
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Jobb och pengar:

Lata & Bortskämd är ett sådant värdeladdat ord. 

 

Debattens vågor gått höga om hur unga ska få jobb i Sverige. Det har handlat om satsningar på utbildning, och infrastruktur. Eller om att Svensk ungdomar är lata och  bortskämda. Men t ex Svenskt Näringsliv propagerar för fler låglönejobb, eller ”vardagsjobb” som dom kallar det. 

 

Jag tycker att man ska tala om att dagens generation ungdomar riskerar att bli besvikna. Det är lätt att bli besviken om man förväntar sig mer av livet än vad man får.

 

Lärlingsutbildning kan vara bra eftersom denna utbildningsform är urgammal och mer framhålls som ett universalmedel för att hjälpa ungdomar som har svårt för att klara gymnasiet och att få jobb. Slutsats är att ungdomar måste hugga i och att ett totalt passivt arbetssökande garanterat leder till arbetslöshet.

 

Många tycker att det kravlösa samhället institutionaliserats. I skolan ställs först inga krav och sedan alla krav på en gång. Hemma får barnen bestämma över allt och lära sig att de kan bli vad som helst. När de släpps utanför hemmets trygga väggar konfronteras de med verklighetens många fallgropar. Samtidigt som många ungdomar far illa av alltför höga förväntningar på livet.

 

Men hur mycket av det som handlar om förväntningar på vilket jobb du ska ha är också intressant. Jag vet ju inte. Men min erfarenhet är att det är rätt svårt att få svenska ungdomar att vilja ta alla jobb. Men det är möjligt att jag har fel, för det har jag inga belägg för sådär. Men det finns ju ändå en hel del lediga jobb. Diskussionen kan verka urgammal. De lata ungdomarna som inte anstränger sig, och frågan om man har rätt till jobb eller en skyldighet att försörja sig.

 

Svindlande karriär är inte unik. Många 50- och 60-talister har i dag toppjobb utan en enda högskolepoäng på cv:t I dag står också ungdomar med toppexamen utan jobb, även om arbetslösheten drabbar dem utan utbildning hårdast. Jag själv var 16 år när jag fick mitt allra första sommarjobb som stuveriarbetare i hamnen Hamnarbetare – Wikipedia  på ett fartyg.Jobbade där i två mån och det var bra lön och glömmer aldrig bort min första lön, en go kälsla "jag tjänar egna pengar", och det var mycket lärorikt. 

 

Många ser ner på enkla jobb, utan att inse att alternativet ofta är inget jobb alls. Skulle det verkligen vara bättre? Mitt första jobb i hamnen fungera som ett steg in på arbetsmarknaden. De ger erfarenheter och kunskaper som gör det möjligt att gå vidare i arbetslivet till mer kvalificerade och bättre betalda jobb. 

 

Mitt råd till unga arbetslösa personer är att vara  beredd att ta vilket jobb som helst. Och söka nytt jobb under tiden du jobbar på ditt första jobb. Det är mycket mer intressant för en arbetsgivare om du har ett jobb redan för när man söker jobb kommer det alltid en fråga om har du jobb nu eller.......Arbetsgivaren sätter ett värde att du har ett jobb och du blir mer attraktiv.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar