Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Känsligt ämne att prata om pengar i Sverige.

Är privatekonomi en enkel sak.

"Att spara innan man köper eller konsumerar något"

Det är ett känsligt ämne att prata om pengar i Sverige. Att prata om barnuppfostran är om möjligt ännu mer känsligt. Eftersom jag känner mig modig idag vill jag ta upp en kombination av dem båda. Varför? För att privatekonomi är idag det enda ämnet  alla människor använder dagligen som inte lärs ut i skolan. Vi får helt enkelt lita på att våra föräldrar gör det åt oss, att vi snubblar på informationen längs vägen eller har ett kontaktnät som antingen visar oss vad vi inte ska göra eller i bästa fall: vad vi ska göra.

Nu är det ju riktigt inte så enkelt. En bra parallell är det där med övervikt där vi visserligen också får en sparsam utbildning i skolan. Ekvationen är (i princip) lika enkel, kalorier ut  kalorier in där ett överskott på in-sidan "till skillnad från ekonomi" gör att vi samlar på oss "skuld"i form av fladdriga bilringar. Ofta i både fysisk och psykisk bemärkelse ska tilläggas. Trots denna enkla ekvation blir vi tjockare varje år.

Med andra ord, om det nu är så enkelt, varför finns program som lyxfällan, plus programmet som jobbar för dig och än värre varför går det att göra  tv av. Tonårsbossen - Avsnitt 1 - TV3 Play

Jag har inte en full bild av hela orsaken, men det oroar mig att skuldbördan ökar trots att många unga föräldrar har det betydligt bättre ekonomiskt ställt än barnens mor och farföräldrar som är födda under 40 50 60 & 70-talet de fick spara.70-talet  fanns det ingen möjlighet att låna pengar som nu.

Därför är det viktigaste tipset. Att spara innan man köper eller konsumerar något.Om man ser till ekonomiska förutsättningar i samma ålder.

En del av förklaringen tror jag är att många unga idag ser vad deras föräldrar har nu och vill ha samma sak utan att fundera på hur lång tid det tagit att tillskansa sig de pengarna, att status blivit allt viktigare genom åren, att kulturen har gått från folklig falukorv och söndagsstek till sushi och oxfilé på lördag och att trender kommer och går inom loppet av några timmar. Kort sagt finns det miljoner fällor att fastna i varje dag.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Mycket intressant inlägg på ett viktigt ämne. När det gäller ekonomi så bör barnen idag lära av dem som föddes i början av 1900-talet de var ofta mångsysslare som byggde landet och sin egen ekonomi ofta med små medel. Sedan dess har sverige levt i ett stadie av medvind vilket gör att de efterföljande generationerna inte riktigt förstått hur ekonomi fungerar "normalt".  40-50-60-70-talister är inga goda förebilder eknomiskt för sina efterföljare inte för att de levt sitt liv "felaktigt" men för att de levt i en ovanligt bra (ekonomiskt) tid varför de har mycket lite lärdommar att föra över till sin avkomma...å frågan är om det är är någon som lyssnar på en 20/30-talist...även om man nog borde!  

Ekonomiblogg's picture
389
575
81
0
Ekonomiblogg

Fantastiska Farbror Fri: Mycket intressant inlägg på ett viktigt ämne. När det gäller ekonomi så bör barnen idag lära av dem som föddes i början av 1900-talet de var ofta mångsysslare som byggde landet och sin egen ekonomi ofta med små medel. Sedan dess har sverige levt i ett stadie av medvind vilket gör att de efterföljande generationerna inte riktigt förstått hur ekonomi fungerar "normalt".  40-50-60-70-talister är inga goda förebilder eknomiskt för sina efterföljare inte för att de levt sitt liv "felaktigt" men för att de levt i en ovanligt bra (ekonomiskt) tid varför de har mycket lite lärdommar att föra över till sin avkomma...å frågan är om det är är någon som lyssnar på en 20/30-talist...även om man nog borde!  

 

 Komplexa frågor.

Jag olikartade bakgrunder och roller behöver när de ska ta sig an komplexa, svårlösta frågor. Det centrala begreppet är “scaffolding,” som ju betyder “byggnadsställning.”Begreppet används i pedagogisk litteratur för att beteckna det stöd som behövs medan man lär sig något eller utvecklar en färdighet. En byggnadsställning tas ju bort när byggnaden är färdig, men under själva konstruktionsarbetet behövs den.

Det jag är ute efter har egentligen en vidare betydelse än scaffoldingbegreppet brukar ges. Det är ju inte säkert att individer eller grupper någonsin utvecklar kapacitet att helt på egen hand klara svåra uppgifter. Men med vissa stödstrukturer kan såväl enskilda individer som grupper klara mycket svårare saker än de någonsin skulle kunna göra utan yttre stöd.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar