Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kan man lita på Storbankerna?.

Det går inte ta ut högre ränta på bolånet för storbankerna kan inte påstå att just deras bolån är bättre än andras, ett bolån är ett bolån liksom. Om banken vill tjäna mer pengar måste man alltså förmå kunden att betala mer för samma tjänst (eller sälja mer bolån men det är inte så lätt just nu). En annorlunda affärsmodell onekligen. 

Men hur bär man sig åt för att få ut ett högre pris när alla konkurrenter erbjuder exakt samma tjänst och det enda kunden bryr sig om priset. Det kan verka omöjligt men det finns faktiskt en lösning: alla kommer överens om att hemlighålla priset. Bolån är ju en mycket enkel finansiell produkt men i bankernas värld skulle man kunna tro att det rör sig om en sällsynt råvara.

 

Många av oss har hört berättelser om en ”superränta” som vissa få utvalda lyckas nosa upp i sina kontakter med banken. Allt prat om superränta är förstås nonsens, det handlar om att sprida osäkerhet om vad priset för ett bolån är. En kund som inte vet vilket pris man kan begära blir osäker och därmed en sämre förhandlare och banken kan i slutänden ta lite bättre betalt.

 

I den här strategin ingår att hänvisa till en massa nya kostnader som bankerna numera måste täcka när det gäller bolån. Somligt av detta är helt korrekt men somligt är ytterst grumligt. Bankerna hänvisar exempelvis gärna till något som heter likviditetskostnad som du som kund numer måste betala. Men om du frågar vad du specifikt har betalat för så blir svaren luddiga. 

 

De säljer standardprodukter men vill få dig som kund att tro att det är något annat. Och du kan utgå ifrån att banken är beredd att gå ganska långt för att göra det svårare för dig att veta exakt vad det är du köper och vad priset för denna tjänst egentligen är.

 

Storbankernas Affärsmodell på privatsidan bygger på ett slags 80/20-perspektiv - 20% av kunderna står för 80% av intäkterna. Resten är olönsamma. Bankernas mål är att få de olönsamma kunderna att använda fler tjänster och därmed betala mer avgifter. En stor kund i banken med exempelvis miljontals kronor i fonder och sparkonton kan kanske dra nytta av storbankernas service men en vanlig kund, som inte befinner sig i ((Guldsegmentet)) Kan inte räkna med att få några större rabatter, den typen av förmåner är förbehållna guldkunderna. 

 

Min bedömning är att det bästa sättet för en vanlig bankkund att få bättre villkor oftast är att byta till en mindre bank. Det är inte så besvärligt som det kan verka. Den nya banken tar ofta hand om stora delar av kontakten med den gamla banken och ordnar med nya gireringar och annat. Har man bundna bolån, är det besvärligt och dyrt att flytta dem innan de löpt ut, men rörliga bolån är betydligt enklare. Det finns också bra knep för den som få ner avgifterna i sin befintliga bank.

 

Transaktionskontot betyder gratispengar för storbankerna och den som inte vill låna ut sina pengar gratis bör flytta dem till en mindre bank. Man kan på detta sätt tjäna flera hundra kronor per år. För närvarande är räntorna så låga att skillnaden mellan de olika bankernas transaktionskonton är liten. 

 

Acceptera inte en avgift för internetbanken. Kunder i en del banker får betala mellan 150kr till 200kr per år för internetbanken, ett faktum man kan föra fram i förhandlingen med banken. Om banken vägrar stryka avgiften är alternativet  Så byter du bank - Råd&Rön

 

Storbankernas sparkonton ger aldrig de bästa villkoren. Konkurrensen om spararnas pengar har ökat och det finns många andra kreditinstut som erbjuder långt högre räntor än storbankerna och som omfattas av insättningsgarantin. Undersök vilka räntor som erbjuds innan du placerar dina sparpengar. Det finns flera bra sajter på internet som rankar olika sparkonton. Glöm inte att kontrollera vilka som omfattas av garantin (Kan göras på Jämför boräntor - konsumenternas.se

 

Undvik dubbel kortavgift. Många bankkunder har idag två kort ett kreditkort för kortköp och ett bankkort för automatuttag och betalar följaktligen två årsavgifter kortavgiften ligger normalt på mellan 200-300 kronor. Kräv att banken bjuder på den ena kortavgiften. Flera av storbankernas konkurrenter erbjuder en sådan rabatt…..I Sverige säger regeringen och Finansinspektionen att svenska medborgare ska spela ut de olika bankerna mot varandra. Det är enda sättet att hålla konkurrensen i gång. Men alla vet att det inte finns någon konkurrens mellan bankerna i Sverige. 

 

Nu är det inte så att jag är missnöjd Men jag hade hoppats de skulle vara lite prispirater bland svenska banker, precis som de är med flygbolag Norwegian air gentemot SAS. Svenska banker går bäst av alla börsföretag. Samtliga banker på svenska börsen har stigit mer än 30 procent under senaste tolv månaderna. Vem är det som vill att det ska vara så?

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar