Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kassaklirr:

Kassaflödesanalys:

Innan vi går in och tittar på vad ett kassaflöde är och hur man analyserar det i redovisningen kan det vara bra att stanna upp och tänka till varför man skall göra det. Vad är syftet med att göra en kassaflödesanalys.

Först och främst vill man se att företaget har ett stabilt och positivt kassaflöde som kan generera vinst och framtida utdelningar till dig som aktieägare. Men detta är inte den enda saken man som aktieägare bör titta på. Ett positivt kassaflöde bör också generera lägre skuld skuldsättningsgrad och med det högre soliditet, bättre möjligheter till expansion eller marknadsföring. 

Det är ju framförallt vad företaget gör med sitt positiva kassaflöde som är intressant. Handlar det om ett bolag som ännu inte genererar vinst så vill man också gärna se att kassaflödet ökar med tiden. Sammanfattningsvis berättar kassaflödet om företaget får in mer pengar eller om det försvinner iväg i form av kostnader. Så hur kan vi då definiera kassaflöde.

Det är oftast enklare att förstå innebörden av olika nyckeltal och finansiella begrepp. Jag tycker att den bästa bilden för att förstå kassaflöde är att tänka sig en vattenbehållare med en ingång och en utgång. Varje kvartal stänger man igen både inflödet och utflödet och kollar hur mycket som finns kvar i vattenbehållaren vilket genererar nyckeltalet kassaflöde. Är det tomt i kassan eller finns det pengar kvar att investera i företagets utveckling eller att dela ut till aktieägare.

Så hur får man då fram nyckeltalet kassaflöde när du tittar igenom rapporten från kvartalet eller helåret. Egentligen handlar det endast om plus och minus där du steg för steg tittar igenom löpande-, investerings-, och finansieringsverksamhet.

Personligen tycker jag att kassaflöde är ett intressant perspektiv att analysera för mindre företag/aktier som växer. Jag har gång på gång återkommit till kassaflödesanalysen när jag tittat på det bolag jag vill gå in i.

Det jag själv tycker att det har gett mig är en bra bild på hur verksamheten utvecklas och fortlöper och om man någon gång i framtiden skall kunna hoppas på vinst. För mig personligen skänker det alltså en fördjupad bild av hur verksamheten i företaget fungerar.

Här kommer det bolag som har bra kassaklirr: Acando: Mycronik: Hiq: Peab: Proffice: Och bra utdelningar.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar