Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kommer att ta tid att tjäna tillbaka pengarna.

Hur ska jag vårda mina aktieportföljer. Hur ska jag veta när jag borde byta aktier?.Det finns givetvis inget rakt svar på denna frågan, men jag tycker själv att man ska behålla vinnarna och göra sig av med de som inte slår relevanta jämförelseindex. 

 

Mitt tankesätt för aktiva fonder är annars enkelt. Jag vet att några få förvaltare är briljanta och förtjänar sin lön. Tyvärr är de fåtalet. Cirka 1 av 10 förvaltare slår snittet, visar forskningen. Det gäller bara att hitta dem kan någon säga. Men det räcker inte, utan vi måste därefter, månader år efter år, kontrollera att de håller upp glöden. 

 

Så är mitt tankesätt när vi ska vara förvaltare över sin egen aktieportfölj. Så då får vi se till att vi blir så bra att vi tillhör dem som slår snittet. Därför måste vi månader år efter år, kontrollera att vi håller upp glöden.  Men även om man tycker att man gör allt rätt så kan det tyvärr ändå bli fel. 

 

Ett bra ' exempel' nu är H&M som I början av året var en aktie värd 250 kronor i dag är den nere på 147 kronor. Ett fall på över 35 procent. Nära på en halvering av kursen bara nu i år.Det är sånt som överraskar oss vanliga dödliga.  Dels så är H&M-aktien en av de vanligaste aktierna svenskar äger, det är aktier som väger tungt på Stockholmsbörsen och finns med i nästan alla Sverigefonder och Indexfonder, därför är det många som äger dem indirekt genom sitt fondsparande.

 

Kommer att ta tid att tjäna tillbaka pengarna.

Man måste själv fundera över om man är villig att ta en förlust och hänga kvar och hoppas på att det vänder. Eftersom H&M är ett sådant stort bolag så kommer det att ta tid för dem att få ordning på sin affärsmodell och anpassa sig till den digitala marknaden. 

 

 

En bra barometer tycker jag är FI listan.

Jag tittar dagligen på vilka bolag som är blankade. Blankning ska anmälas till FI vid vissa nivåer enligt EU:s blankningsförordning. Om de bolag jag är ägare av är med där på listan,en Blankning på att bolaget ska ner i kurs. då dumpar jag bolaget. 

 

Det är ingen nyhet. Men för privatpersoner har det varit lite knepigt och dessutom förenat med ganska stora kostnader. De flesta är medvetna om att man kan tjäna pengar när en aktiekurs stiger, men vad färre känner till är att det också går att göra sig en hacka på att en aktie minskar i värde så kallad blankning.

 

De fem bolag på Stockholmsbörsen som är mest blankade.

Teknikbolaget Mycronic och Fingerprint är de mest ogillade aktierna just nu, enligt statistik från Finansinspektionen. I Mycronic är nära 12 procent av aktierna blankade. För Fingerprint rör det sig om 7,7 procent. En stor blankningsandel indikerar att många större investerare har en negativ inställning till bolaget i fråga.

 

Så här går blankning till:Blankning aktier - Vi förklar hur det går till - Ekonomi-portalen.com

 

1. Mycronic, 11,7%

2. Fingerprint, 7,7%

3. Elekta, 7,3%

4. Intrum Justitia, 7,3%

5. Getinge, 5,6%

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar