Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
608
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kreditkortens bonus minskar…

Rätt använt kan kreditkort vara riktigt lönsamt. Det är något som ett flertal ekonomibloggare lyfter upp på sina bloggar. Kreditkortet används för de flesta inköp och ger försäkringar och rabatter samt bonus. Men bonusarna har minskat kraftigt senaste åren vilket har flera orsaker. Det gör också att man bör omvärdera vad som menas med ”bästa kreditkortet”. 

EU-direktiv

 

 

I mars 2015 röstade Europaparlamentet igenom en lag som begränsade hur stora avgifters om kortutgivarna kunde ta ut från butikerna vid kortbetalning. Taket blev 0,3 % på kreditkort och 0,2 % på betalkorten. I vissa länder var detta en enorm skillnad.  I Tyskland och Polen låg avgifterna innan på i snitt 1,8 % och 1,6 %. 

 

I och med att kortutgivarna får lägre summor via avgifterna kan de även ge mindre pengar i bonus. Inom ett år efter att lagen började gälla hade en rad kreditkort sänkt sina bonusar. Visserligen angav inte alla att sänkningen handlade om detta direktiv men sannolikheten att mängder av kreditkort sänker sina bonusnivåer exakt samtidigt och att detta sker efter ett nytt EU-direktiv är för liten för att vara en slump. Det är klart att det finns ett samband.

”Bonusjägarna”

Ett bonuskort som helt försvunnit är Remember More. Kortet finns alltså inte längre i utbudet hos kreditkortsföretaget Remember.  I en kommentar på bloggen Rikatillsammans.se hittas en del av svaret till varför kortet försvann:

”Jag ringde deras kundservice och de berättade att de flesta kunder som använder kortet betalde alltid 100% dvs ingen ränta”

Det var helt enkelt för många som skaffade kortet som gav 1% i bonus och som sedan utnyttjade fördelarna med kortet samtidigt som de betalade hela fakturabeloppet. Någon mer avgift än årsavgiften uppkom alltså inte för relativt många och med bonusen gick man snabbt plus.  

 

I kombination av lägre intäkter från butikerna och för många ”bonusjägare” blev det helt enkelt inte lönsamt att ha kvar kortet.  Sänkning till ungefär hälften Sänkningen har varit olika mellan olika kort men den vanligaste sänkningen har varit 50 %. Kort som tidigare hade bonus på 1 % har idag istället 0,5 % osv. Här kan exempelvis Shell och Preem nämnas. Bland de kort som istället ger poäng har antalet poäng halverats. Bland dessa hittas British Airways och vissa kort från Supreme Card. 

 

Nu är det rabatterna som sätts i fokus

När kreditkort presenteras på ekonomibloggar är det just främst kortens bonus som lyfts upp. Kortens olika bonusar ställs mot varandra och man räknar ut var störst bonus går att få utifrån var man handlar mest. Men fokus börjar ändras. När bonusen halveras är det inte säkert att det är kortets primära fördel längre. Självklart är det smidigt med bonuskort men samtidigt som bonusarna har minskat har rabatterna ökat. Bästa kreditkortet idag kan helt enkelt bli det kort som ger högst rabatt eller bäst försäkring. 

 

Ett tydligt exempel är att kort från Marginalen Bank samt Remember har fått cashbacksystem. Därmed går det att få återbäring hos ett hundratal E-butiker. Även om det inte gäller alla butiker så bör det täcka upp den största delen av E-handeln som sker. Likheten är stor med att handla via så kallade cashbacksidor så som Refunder. En viss procentuell återbäring ges på alla inköp. Däremot visar en jämförelse att kreditkorten överlag ger högre återbäring

 

Att idag få 0,5 % på alla inköp innebär en årlig bonus på 900 kr om man i snitt handlar med kortet för 15 000 kr per månad. Om man istället väljer ett kort som ger i snitt 7 % i återbäring på inköpen online ges återbäring på samma belopp om inköp sker på minst 13 000 kr per år. Med tanke på att det gäller rabatter på allt från resor och hotell till inredning och vitvaror så bör rabatterna väga tyngre. 

 

Kreditkorten har ändrat fokus frågan är när ekonomibloggarna även gör det och lyfter upp rabatter och förmåner före bonusar i inlägg om ”Det bästa kreditkortet 2018”. 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (29)

Taggar