Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
608
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kronan i tydlig negativ trend.

Kronan är svag och undervärderad och mycket talar för att kronan kommer att fortsätta att vara både undervärderad och svag lång tid framöver. 

 

Den svenska kronan fortsätter att gå svagt och har till synes släppt all koppling till konjunkturen. Tunga centralbanksbesked i december lär sätta tonen för nästa års kronutveckling.

 

Efter att den svenska kronan släpptes att flyta hösten 1992 har den närmast ständigt betraktats som undervärderad ur ett mer fundamentalt perspektiv. Under de här 25 åren är det vid kanske fyra fem tillfällen som kronan ansetts någorlunda rimligt värderad av analytikerkollektivet.

 

Senast det skedde var runt våren 2014 då kronan tillfälligt uppnådde statusen som säker tillflyktshamn under osäkra tider. Annars har den närmast genomgående analysen varit att det funnits en potential för en kronuppgång på 5–15 till procent på lite sikt.

 

För det var som ett svar på både låga inflationsutfall och en allt starkare krona som Riksbanken slog in på vägen mot en allt mer extrem penningpolitik. I december 2013 sänktes styrräntan för första gången under 1 procent och sen gick det snabbt ner mot nollstrecket som vi nådde redan hösten 2014. Det hade påtaglig effekt på kronan som försvagades kraftigt.

 

Under 2015 tog då dock kronan förnyad fart vilket i förlängningen ledde till minusränta, köp av statspapper och hot om direkta valutainterventioner mot slutet av 2015. Det senare manifesterades i ett öppet mandat för Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick att ta ett snabbt beslut i frågan. Men det var först under andra halvåret 2016 som kronan åter började försvagas.

 

Sommaren 2017 tog kronförstärkningen ännu en gång fart och Riksbanken fick åter kalla fötter. Efter de penningpolitiska besluten den 7 september respektive 26 oktober har kronan också befunnit sig i en tydlig negativ trend. Vid det senare mötet betonades särskilt Riksbanken penningpolitiska beroende av hur andra centralbanker (läs ECB) väljer att agera och man förlängde dessutom mandatet som underlättar att snabbt intervenera på valutamarknaden.

 

Det har verkligen fått effekt och kronan handlas nu till en nivå runt 10,29 kronor mot euron. Något som tidigare setts som en rejäl ”krisvärdering” av kronan. Och som valutastrategen Carl Hammer på SEB, Sveriges största valutabank, skriver i ett kundbrev betraktas kronan nu allt mer som en finansieringsvaluta av utländska placerare och har mer eller mindre helt släppt all koppling till konjunkturen.

 

Med generellt mycket låga räntor i Sverige har det blivit en lönsam affär för utländska placerare att ta lån i kronor för att placera dem i mer lukrativa tillgångar, främst utomlands. Det trycker ned kronan ytterligare. Vart kronan ska ta vägen härifrån är knepigt att bedöma.

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Ekonomiblogg's picture
389
608
81
0
Ekonomiblogg

Ekonomiblogg: Kronan är svag och undervärderad och mycket talar för att kronan kommer att fortsätta att vara både undervärderad och svag lång tid framöver.  Den svenska kronan fortsätter att gå svagt och har till synes släppt all koppling till konjunkturen. Tunga centralbanksbesked i december lär sätta tonen för nästa års kronutveckling. Efter att den svenska kronan släpptes att flyta hösten 1992 har den närmast ständigt betraktats som undervärderad ur ett mer fundamentalt perspektiv. Under de här 25 åren är det vid kanske fyra fem tillfällen som kronan ansetts någorlunda rimligt värderad av analytikerkollektivet. Senast det skedde var runt våren 2014 då kronan tillfälligt uppnådde statusen som säker tillflyktshamn under osäkra tider. Annars har den närmast genomgående analysen varit att det funnits en potential för en kronuppgång på 5–15 till procent på lite sikt. För det var som ett svar på både låga inflationsutfall och en allt starkare krona som Riksbanken slog in på vägen mot en allt mer extrem penningpolitik. I december 2013 sänktes styrräntan för första gången under 1 procent och sen gick det snabbt ner mot nollstrecket som vi nådde redan hösten 2014. Det hade påtaglig effekt på kronan som försvagades kraftigt. Under 2015 tog då dock kronan förnyad fart vilket i förlängningen ledde till minusränta, köp av statspapper och hot om direkta valutainterventioner mot slutet av 2015. Det senare manifesterades i ett öppet mandat för Stefan Ingves och Kerstin af Jochnick att ta ett snabbt beslut i frågan. Men det var först under andra halvåret 2016 som kronan åter började försvagas. Sommaren 2017 tog kronförstärkningen ännu en gång fart och Riksbanken fick åter kalla fötter. Efter de penningpolitiska besluten den 7 september respektive 26 oktober har kronan också befunnit sig i en tydlig negativ trend. Vid det senare mötet betonades särskilt Riksbanken penningpolitiska beroende av hur andra centralbanker (läs ECB) väljer att agera och man förlängde dessutom mandatet som underlättar att snabbt intervenera på valutamarknaden. Det har verkligen fått effekt och kronan handlas nu till en nivå runt 10,29 kronor mot euron. Något som tidigare setts som en rejäl ”krisvärdering” av kronan. Och som valutastrategen Carl Hammer på SEB, Sveriges största valutabank, skriver i ett kundbrev betraktas kronan nu allt mer som en finansieringsvaluta av utländska placerare och har mer eller mindre helt släppt all koppling till konjunkturen. Med generellt mycket låga räntor i Sverige har det blivit en lönsam affär för utländska placerare att ta lån i kronor för att placera dem i mer lukrativa tillgångar, främst utomlands. Det trycker ned kronan ytterligare. Vart kronan ska ta vägen härifrån är knepigt att bedöma.  

 

Undanbedes vänligen men bestämt din reklam här på min Ekonomiblogg.

 

Jag tycker att rubriken ”undanbedes” är bra, den känner folk igen och ger ett tydligt budskap.

 

Din Lokaltidning tar säkert emot din annons/reklam.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (29)

Taggar