Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kunskap kan ingen ta ifrån en och väger inte tungt.

Det är tydligt att det behövs mer fortbildning inom privatekonomi. 

 

I början på februari har vi blivit påminda om att börsen både kan gå upp och ner.

 

 

Kunskapsbrist bland premiepensionssparare. Stor kunskapsbrist bland premiepensionssparare, enligt ny undersökning genomförd på uppdrag av pensionsbolaget Skandia. Två av tre säger sig sakna tillräcklig kunskap för att placera sitt premiepensionssparande för att få pengarna att växa, visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av pensionsbolaget Skandia.

 

Undersökningen visar att många väljer fond efter historisk avkastning, vilket enligt Skandia ses som ett svagt beslutsunderlag. De som säger sig sakna kunskaper om premiepensionssparande anser att de främst skulle behöva mer kunskap om vad som avgör framtida avkastningar. De tillfrågade önskar även bättre förståelse kring vad som är en lämplig risknivå vid fondsparande.

 

Undersökningen visar att hållbarhet inte står högt i kurs när man väljer fond. Bara 12 procent av de tillfrågade anger hållbarhetsfrågan som avgörande vid val av fond.

 

I undersökningen genomfördes 1 010 slumpmässiga webbintervjuer i målgruppen 18–65 år som inte börjat ta ut sin pension. Deltagarfrekvensen var 57 procent. Fondspararna inledde året offensivt. I januari nettosparades 8,8 miljarder kronor i fonder, enligt siffror från Fondbolagens förening.

 

Allra populärast var aktiefonder, med insättningar på 12 miljarder kronor netto. Främst valde spararna globalfonder och Asienfonder. Insättningar gjordes också i blandfonder, medan spararna plockade ut pengar från räntefonder.

 

3,3 miljarder kronor togs ut från penningmarknadsfonder och 1,5 miljarder ur obligationsfonder. I januari var utvecklingen på världens börser positiv, medan februari har varit en skakig månad hittills.

 

De flesta sparar långsiktigt och regelbundet i aktiefonder och det kan vara bra att lyfta fram det synsättet nu när vi i början på februari blivit påminda om att börsen både kan gå upp och ner på kort sikt. Hur börsturbulensen påverkar fondsparandet kommer vi först att se i statistiken under nästa månad.

 

”Läste också att fyra av tio” förstår inte hur räntan påverkar boendekostnaden.

Det är synd och även lite förvånande att så många inte har tillräcklig kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin egen ekonomi och för att veta hur man kan påverka den. Det är tydligt att det behövs mer fortbildning inom privatekonomi.

 

Bland kvinnor är andelen ännu högre, fler än sju av tio har inte tillräcklig kunskap om pension. Kunskapsnivån är generellt lägre bland yngre och bland de med lägre inkomst. 

 

Det är olyckligt att de med låga inkomster har lägre kunskap. För dessa grupper kan det vara ännu viktigare att förstå hur de till exempel kan påverka sin pension eller hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger, så att de kan säkra sin ekonomi även för framtiden.

 

När det gäller ekonomiska begrepp är kunskapsnivån högre. Omkring nio av tio förstår och kan förklara begrepp som ränta, amortering, betalningsanmärkning och inkasso. Sju av tio kan förklara vad inflation är, hälften förstår begreppet effektiv ränta, medan skuldsättningsgrad och skuldkvotstak är svårare.

 

Många förstår ekonomiska begrepp men att man har svårt att koppla dem till sin egen ekonomi. Det är därför fortbildning inom ämnet privatekonomi är så viktigt, från skolålder och genom hela livet.

 

Kunskap kan ingen ta ifrån en och väger inte tungt.

Kunskap är det som man har i huvudet och som ingen kan ta ifrån en. Det är allt som man kan och det man får av lärandet och att det finns ett samband med hur man tänker.

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar