Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
578
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Längta efter nästa kursnedgång:

Målsättningen i den långsiktiga portföljen som är 60 procent av mitt Kapital. Mitt Kapital för day trading likvider är 40 procent. Jag allra helst vill jag köpa och äga bolag med plan att behålla länge. Att bolaget har en bra verksamhet och fortsätter vara bra även i framtiden. Det här tycker jag blir allt svårare och anledningen till det är den tekniska utvecklingen och ökade oron i världen. Under hela mitt vuxna liv har jag aldrig tidigare upplevt en värld och ett Europa som känns så skakigt som just nu.

 

Tankar och funderingar om delar av mitt innehav. 

Jag kan säga att jag verkligen längtar efter en nedgång. Det kan tyckas konstigt för vissa, men för mig som vill komma in i kvalitetsbolag billigt och på så sätt öka min uppgång rejält är tanken lockande. Jag har börjat fundera kring om jag på dessa nivåer ska pausa de månadsköp i långsiktiga portföljen och avvakta ett kommande börsfall. 

 

För ett börsfall kommer att komma det vet vi alla, den stora frågan är när?. Kanske efter bolagsrapporterna som pågår nu?. Kanske får jag vänta någon månad, kanske får jag vänta till nästa år eller ännu längre..Är jag beredd att vara utanför marknaden en längre tid och samla ytterligare likvider? Hur skulle jag sedan agera vid ett större börsfall? Hur många större positioner skulle man hinna och våga ta innan börsen åter klättrat till tidigare nivåer? Många frågor,,,,

 

Tittar vi på historiken har de stora börskrascherna blivit brantare och återhämtningen gått fortare.  I samband med den senaste stora nedgången så nådde OMXS30 botten den 27 oktober 2008 efter ca 4 månaders nedgång och där stannade vi i ungefär 6 månader. Tiden för bottenfiske var med andra ord ganska begränsad. OMXS30 hade sedan efter ca 20 månader återhämtat nästan hela fallet.

 

Jag vill tro att jag skulle köpa regelbundet på vägen ner mot botten och sedan storhandla under dessa 6 månader. Risken är dock överhängande att så inte skulle bli fallet vid nästa stora krasch. Förmodligen skulle jag bränna alltför mycket krut i början av nedgången och inte ha allt för mycket ammunition kvar när vi väl pendlade kring botten. För ingen nedgång är som de som har varit.

 

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, följande, Jag vet inte när fallet startar och inte heller när vi nått botten och hur länge vi stannar där. Vad jag med säkerhet vet är att jag förlorar pengar om jag står utanför börsen. Om jag köper regelbundet kommer jag att följa med ner till botten och ha kvar krut när vi väl är där nere och på väg upp ur densamma.

 

Jag kommer att fortsätta med regelbundna inköp med ungefär en månad emellan. Eventuellt kommer frekvensen minskas framöver om inga köplägen infinner sig. När börsen börjar falla kommer jag att öka frekvensen, men inte till den grad att jag bränner allt krut på en gång. När börsen återgår i stigande trend dras frekvensen upp till ca två  tre köp per månad. Medan jag väntar på nästa börskrasch passar jag på att lista samtliga utdelningar som kommit in på depåkonto under våren.

 

Varför inte sälja när börsen är dyr och köpa tillbaka när den är billigare, frågor jag får av sparare då och då. När vi kör vilse fungerar sällan kartan. Efteråt är däremot det mesta glasklart. Samma sak med aktie-köp. Just nu är det många kloka som säger att de ska sälja för att köpa igen billigare.MEN; den som säger att hen ska köpa när det är billigt har mycket att bevisa. För närmast ingen lyckas med detta konststycke.

 

Bolag tillbaka i bevakningslistan:

Sitter annars och snickrar på en analys av Telia Company AB  jag återupptar bevakning av Telia om det är läge och gå in där snart. Om aktien går ner till 31 - 32 kr:- så blir det nog köp där. Telia väntas presentera ett justerat ebitda-resultat på 6.118 miljoner kronor för årets första kvartal enligt en sammanställning av 15 analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det kan jämföras med 6.217 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. 

 

Tittar också på spelaktierna med spelutredningen på bordet bör riskpremien minska i spelbranschen. Det kan lyfta aktierna i sektorn. För ett par veckor sedan presenterades spelutredningen för den svenska marknaden.Spelskatt på 18 procent av spelöverskott, online kasino tillåts och få begränsningar i marknadsföring, insatser och vinståterbetalning är några av de viktigaste punkterna. I nuläget förväntas förslaget träda i kraft 1 januari 2019.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar