Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Osäkerheten kring en oförutsägbar marknad och tillväxt.

Blir det fågel, fisk eller mittemellan? 

 

2016 blev framförallt överraskningarnas år. Det nästan otänkbara hände två gånger. Och när det otänkbara blev verklighet så uteblev dessutom det förväntade kaoset på marknaderna. 

 

Den brittiska folkomröstningen resulterade i en brexit. Den initiala effekten av den oväntade valutgången blev börsfall och en pundförsvagning. Marknaden skakade emellertid ganska raskt av sig oron för konsekvenserna av ett brittiskt EU-utträde. Utträdes- förhandlingarna skulle inte börja förrän till våren 2017 

 

 

Efter överraskningarnas 2016, ett 2017 som på förhand ser ut att kunna bli lika händelserikt och kan- ske lika oförutsägbart. Marknaden har i skrivande stund prisat in mycket positivt i kölvattnet av Trumps installation som USA:s president. Det finns dock fler frågetecken än svar kring effekterna av maktskiftet inte minst avseende USA:s handelspolitik. 

 

Vad blir det av det ? Svårt att  bedöma trots allt att risken för stora inskränkningar i världshandeln är relativt liten. Istället förväntas signifikanta finanspolitiska stimulanser, framförallt satsningar i infrastruktur, ge extra energi till en amerikansk ekonomi som redan har ökat farten. 

 

Det innebär i sin tur att USA:s roll som drag- lok blir ännu tydligare i en global ekonomi som trots alla orosmoln successivt har stärkts. En allt bredare europeisk tillväxt gör den både högre och robustare, samtidigt som den kinesiska ekonomin har stabiliserats. En högre världstillväxt och en fortsatt avsaknad av ett vettigt räntealternativ skapar en intressant inramning för placeringar i börsen. 

 

Börsen har emellertid gått i förväg och redan prisat in mycket positivt. Det innebär dels en hög bevisbörda för bolagen när de ska redovisa sina vinster det kommande raportåret, och dels att börsens har blivit känsligare för negativa nyheter. 

 

Orosmolnen kommer sannolikt inte heller att bli färre under 2017. Bland annat riskerar det politiska missnöjet fortsätta att manifestera sig i Europa och skapa osäkerhet. Sammantaget har vi en inramning som framför allt är gynnsam för alternativa placeringar placeringar som ger möjlighet till en avkastning i linje med en mer dämpad börsavkastning, men till en betydligt lägre risk än en direktinvestering på börsen. Hur ser ni på 2017.

 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar