Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Pengarna brinna inne:

Det är möjligt att börja ta ut sin ålderspension redan vid 61 års ålder.  Gör en pensionsprognos - Pensionsmyndigheten även om man fortsätter att arbeta. Detta kan bäst beskrivas som ett spel gentemot förväntad livslängd. Det saknas nämligen efterlevandeskydd inom den allmänna pensionen pengarna brinna inne och för den som förväntar sig att inte leva länge som pensionär kan det vara intressant att flytta över pengarna till en privat spar-konto (ISK) och  "placera" själv. Det betyder att avkastningen måste vara högre än 3,5 till 6 procent  för att ett förtida uttag ska vara en lönsam affär. Är man en duktig placerare så är det mycket pengar att tjäna på att placera själv.

För det första frigör man mellan 150 000 och 400 000 kr som fungerar som ett efterlevandeskydd. I det statliga allmänna pensionssystemet saknas idag efterlevandeskydd för inkomstpensionen och när man avlider så tillfaller inkomstpensionen alla andra i ens åldersgrupp. Det betyder att familjen inte får någonting av det som man har arbetat ihop under sitt yrkesliv gällande inkomstpension. Efterlevandeskydd kan endast tecknas på premiepensionen.

Därutöver innebär skattereglerna att ett förtida uttag av ålderspension får olika effekter vid olika inkomstnivåer. För den som tjänar över brytpunkten för statlig inkomstskatt både före och efter pension KAN det vara ett förmånligt alternativ att gå ner i arbetstid och göra ett förtida uttag som gör att man kan komma under brytpunkten såväl före som efter pension. Ett annat fall där det kan vara privatekonomiskt motiverat med förtida uttag är för den som med ett förtida uttag kommer ner på en så pass låg pension att man har rätt till bostadstillägg när man har fyllt 65 år.

Men den som når över brytpunkten för statlig inkomstskatt vid ett förtida uttag kombinerat med arbetsinkomst, men som räknar med att inte nå över brytpunkten efter pension ska definitivt se upp.

Den som riskerar att bli arbetslös ska också se upp med ett förtida uttag. För den som har gjort ett förtida uttag av ålderspensionen och blir arbetslös sänks a-kassan betydligt. A-kassan påverkas även om det förtida uttaget har stoppats.

Flera olika försäkringsbolag säljer tjänsten att förvalta den i förtid uttagna ålderspensionen och uppmanar aktivt dem som fyllt 60 år att börja ta ut sin pension. OBS.Folksam har relativt nyligen upphört med sin tjänst ”Flexpension” där de i förtid uttagna pensionspengarna placerades för att sedan betalas ut mellan 65 och 76 års ålder (med efterlevandeskydd), när man slutat arbeta.

Försäkringsbolagen vänder sig främst till kunder med låga inkomster, som antagligen är de som mest oroar sig för sin framtida pension. Så se opp med det, att göra ett förtida uttag av ålderspension behöver alls inte innebära att man ska lämna sina pengar till ett försäkringsbolag för förvaltning, men försäkringsbolagen framställer det naturligtvis så när de ringer och uppmanar till köp av sin tjänst. Den vanligaste placeringsformen är olika former av kapitalförsäkringar.Till saken hör nämligen att den sparform de erbjuder är dyr, med höga avgifter och förvaltningskostnader.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar