Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
576
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Respekt för både tid och pengar.

Vart är vi på väg med samhället låna nu betala sen.

 

För fjärde året i rad ökar svenskarnas skulder till Kronofogden. Vid årsskiftet hade drygt 340 000 privatpersoner en sammanlagd skuld till Kronofogden på över 63 miljarder kronor. En positiv trend är att antalet skuldsatta personer är färre än 2014. Det visar nya siffror som sammanställt från Kronofogden. 

 

Varför har vi inte respekt för pengar? Som om det vore guld? Eller rentav som om det vore en medmänniska? Och inte bara en symbol med rätt att hanteras som vi vill, när vi väl tjänat in dem. Om någon skulle bränna mina egna pengar skulle jag naturligtvis bli förbannad.

 

Andra har naturligtvis rätt att bränna pengar som en symbolhandling eller slösa bort dem på sedvanligt vis, som ju tycks vara den gällande ordningen i en kapitalistisk marknadsekonomi, där giriga människor "bränner" pengar genom enkla fingertryckningar på datorn.  Marknadsföring är ett sätt att bränna pengar för att vinna något i utbyte, vanligtvis materiell vinst men också politisk marknadsföring för att vinna röster. Pengarna ser vi inte, men i grunden är det samma sak. 

 

Pengar är egentligen en elak mätbar symbol för ett samhälle som fördelar den materiella välfärden så orättvist. Lön är till exempel ett sätt att värdera arbetsprestationer efter den, skulle man kunna tycka, rättvisa principen om lika lön för lika arbete. Men så är det ju inte riktigt och det vet vi alla. 

 

”Ett av de starka minnen jag har om respekt för både tid och pengar”.

 

Tillsammans tjänade mina föräldrar inte mycket, men de klarade sig och trots låga löner lyckades de spara pengar. I början av 40-talet hade de råd med ett hus.Fram tills dess hade de aldrig tagit ett lån, ännu mindre köpt något på kredit. Att de med sina små inkomster kunde köpa ett hus beror på en sak allena: De hade respekt för pengar. Möblerna som köptes till det nya huset betalades med pengar de sparade ihop och familjebilen finns inte på kartan först när de hade råd. Kort sagt: de levde på sina inkomster.

 

Själv förlorade jag respekten för pengar ett antal år på 60-70 talet. Sverige gick så bra då, vi som jobbade fick lönelyft på 700-800kr:- per mån. Det är så lätt att dras med i den framgången. Jag började tro på ständig ekonomisk tillväxt. Och på ett boende som aldrig skulle sluta öka i värde kunde finansiera en livsstil med långa resor och prylar. Det slutade med ständig stress och till slut ett uppvaknande jag betalade av mina krediter och började spara och investera utan att vara snål.Tänka ekonomiskt utan att vara snål osv.

 

På 70-talet  kom ett uppvaknande efter det så har jag återknutit mitt ekonomiska liv till det jag fick lära mig som barn. Jag försöker visa respekt för pengar och jag lever på min inkomst, inte på lånade pengar. Jag minns också min mors ord om att spara pengar varje månad. Ibland när utgifterna för familjen blir stora kan det handla om hundra kr. Hundra kronor är inte mycket, hundra kronor har alla råd med, men hundra kronor är mycket om man inte har hundra kronor.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar