Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sämre ekonomi efter rekordgenerationen:

Har ni en kalkyl och öppna sinnen, är ni förberedd för resten av ditt ekonomiska liv? Spara till en buffert är viktigt i alla åldrar. Få unga tänker på pensionen och enligt mig är det inte rimligt att 25-åringar pensionssparar men alla bör se till att spara en reserv. 

Särskilt många år att leva obekymrad om en framtida pension har man har dock inte.Vid 30-35 måste man tänka på att man ska bli pensionär en dag, ju tidigare man börjar spara desto mer blir det. Man kan alltid kontakta sin bank för att få råd och vi måste lära oss att se på ekonomin på ett nytt sätt och vara medvetna om att det kan komma sämre tider.

Med ökande ålder sjunker ofta pensionen, medan utgifter och avgifter stiger. Det är lätt att skygga för den heta frågan: Hur sjutton ska det gå att få det att gå ihop?

Bolån har historiskt inte varit något stort problem för pensionen. För den generation som nu går i pension har exempelvis den höga inflationen under 70- och 80-talen gjort att skulden man har på sin bostad har krympt bort.

Det faktiska värdet på ett lån på 1 miljon kronor i början på 1980-talet har idag, på grund av inflationen, krympt till drygt 300 000 kronor. Det har alltså inte krävt någon amortering för att få ned värdet lånet, det har skett automatiskt till följd av inflationen.

För att kunna svara måste man veta mer om hur de kommande decenniernas ekonomiska verklighet blir för Sveriges seniorer. Men i en tid då ledande politiker hukar för obekväma, hårdföra och kanske brutala besked, och när väljarna ser ut att bestraffa varje europeisk regering som sänker förmånsnivåer och höjer pensionsåldrar blir det svårt att få klara, långsiktiga besked från de folkvalda.

Sämre ekonomi efter rekordgenerationen:

Rekordgenerationen är och förblir en gyllene parentes. Den grupp på 1,5 miljoner svenskar som är födda mellan 1944 och 1955 är inte mer än 15 procent av befolkningen men äger kanske 40 procent av landets samlade tillgångar.

Det går inte att toppa för någon annan generation. Rekordgenerationen hade turen att leva i en tid då fastigheterna ökade i värde samtidigt som räntesubventioner och inflation smälte ned de egna lånen till nästan noll. Hokus-pokus på en kvarts livstid blev många av dem miljonärer.

Alltså måste perspektiven för framtiden förändras i grunden: Dagens unga pensionärer, och de blivande, behöver göra ett rejält omtag på sin privatekonomiska framtidskalkyl.

Den måste bygga på eget ansvar i form av sparande, hög betalningsvilja för den kvalitet man förväntar sig att få och en realistisk nedväxling av ett dyrt boende med frikostiga livsstilar till betydligt mer minimalistiska lösningar och vardags vanor.

Detta om man får tro experternas råd och politikernas antydningar.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar