Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Så blir skatten på ISK 2016:

Så här har det sett ut de knappt fyra år som ISK har funnits.

I dag blev det klart att skatten för sparande på investeringssparkonto
(ISK) och kapitalförsäkring blir 0,4 procent nästa år. Det är
statslåneräntan som ligger till grund för beräkning av skatten och den
fastställdes visserligen till 0,65 procent, men de nya skattereglerna från
och med 2016 säger att vid beräkning av skatten ska 0,75
procentenheter läggas till statslåneräntan.

Intresset för ISK är stort. Drygt 45 miljarder kronor har sparats i fonder via ISK under de tre första kvartalen 2015. Den rekordlåga räntan och det faktum att avdragsrätten för privat pensionssparande försvinner vid årsskiftet, har förstås fått många att upptäcka ISK.

Vi säger att du började spara 1 000 kronor i månaden i en Sverigefond den 1 januari 2012. I det ena fallet sparar du i fonden direkt (vanlig fonddepå hos exempelvis din bank) och i det andra fallet via ett investeringssparkonto. Vilket alternativ har varit mest förmånligt om vi tittar på den skatt du hade fått betala om du skulle sälja allt idag.

Vid direktsparande blir skatten 5 200 kronor under dessa knappa fyra år, medan skatten på ett ISK blir cirka 600 kronor. Det har alltså gett dig nästan 4 600 kronor extra att spara på ISK.

Denna stora skillnad har två förklaringar. För det första är statslåneräntan extremt låg, vilket gör att schablonavkastningen på ISK blir låg. För det andra har avkastningen för Sverigefonder varit väldigt hög under perioden. Värt att komma ihåg när det gäller ISK är att man måste betala schablonskatt även de år då den verkliga avkastningen varit negativ.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar