Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Solmarknaden förändras snabbt nu:

Investeringsråden i finansiella dags och veckotidningar, med beklämmande resultat. Jag har funderat över anledningarna till att utfallen sällan blir vad som prognostiserats, och har några teorier: Till exempel så är råden oftast gamla redan när de publiceras. En tidning citerar en annan, som i sin tur baserar sitt råd på en analys som publicerats för så många dagar sedan att marknaden redan utnyttjat den potential som då fanns.

Publiceringen kan då leda till ett kortsiktigt kurslyft, men aktien faller snart tillbaks till en lägre nivå. Andra exempel tyder på att det finns en dold agenda bakom den information som används av ekonomijournalister och sparekonomer.

Saker förbättras i alla sektorer: inom bank, inom fordonstillverkning, nästan alla sektorer. Jag tror att vi har lämnat det dåliga förflutna bakom oss .Jag föredrar att investera när förväntningarna på marknaden är låga. När det vänder, vänder det fort. En sektorer jag tror mycket på är solcellsindustrinman får göra sin egen analys.

Tyskland har blivit rejält omkört av Kina, Japan och USA. Japans stora satsning 6,9 GW (gigawatt är alltså miljarder watt vilket betyder för Japan ca 8 TWh ny ren el) beror på Fukushima och avstängningen av kärnkraften. På ett år har man ersatt en kärnkraftsreaktor. Och då har man bara börjat. USAs (4,75 GW) beror på att solcellerna blivit så billiga att de kommer upp på allt fler villatak. Sen har några stora anläggningar byggts. Men Kinas enorma ökning beror på politiska beslut.

Regeringen satsar på solel och har stött en solcellsindustri som producerar framförallt för inhemsk marknad. Och som den producerar. Förra året satte man upp 11,3 GW och det här kommer öka varje år fram tills målet 100 GW år 2020. Eller mer. 11,3 GW kan rpducera minst ca 16 nya TWh. Kinas myndigheter ser solceller (och vindkraft) som ett sätt att rena luften i storstäderna. Man vill minska kolkraften.

Det här är välrdsrekord och det kommer fortsätta år efter år. Asien tar idag över kommandot vad gäller förnybar energi.Det är också orsaken till att du idag själv kan sätta upp billigare solceller än då Tyskland var världens ledande solcellsproducent.Idag är det landet bara på fjärde plats vad gäller nya solceller. (Men totalt har man fortfarande mest i världen. 35,5 GW) Tyskland minskade nyinstallation från 7,5 GW ner till 3,3 GW.

Det här beror på att man minskat ersättningen till solcellsägarna. Det i sin tur beror på kraftig lobbying från de stora energiföretagen. Solelen i Tyskland gör att kolkraft och gaskraft periodvis måste stängas av. Och det gillar ju inte ägarna.

Det handlar naturlgitvis om politik. Men också om makt. Det är EUs 20 största energibolag som lobbar mot stöd till ny solel. bromsen handlar helt enkelt om att det som förut var ett grönt alibi, nu har blivit en stor marknad som hotar både nätföretagens och elproducenternas affärsmodeller.

Kalla: Egen El.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar