Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sparsamhet blir inte snålhet det blir frihet:

Njuta av ett skuldfritt liv nu och att äga sitt boende på ålderns höst.

 

Att ha ett banklån som tynger ner axlarna är det aldrig någon som tycker är särskilt roligt, och väldigt ofta försöker man bli av med dem så snabbt som möjligt. För när man väl har köpt den där bostaden eller lägenheten så går verkligheten upp för en man är helt plötsligt helt i händerna på banken. 

 

Undrar varför det är så vanligt med människor som säger att de inte har för avsikt att amortera av hela sitt huslån.  Verkar som om folk har en betydligt större vilja att konsumera istället. Borde inte alla amortera ner till hälften av vad vi köpte huset för, för att klara av en krasch likt den på 90-talet.

 

Hmmm... lite klurig fråga... jag skulle säga att det handlar om jämvikt. Kan man inte både spara och amortera skulle jag sluta amortera när lånen skulle vara cirka hälften (inte mer) av husets värde för att bygga sparande och investera i aktier (alltså inte konsumera).

 

Trygghet skulle jag nog kalla det. Det är tryggt att ha ett sparande och tryggt att veta att huset är värt bra mycket mer än vad eventuella lån är. Hade någon amorterat för alla pengar och hamnat i en ekonomisk knipa skulle man ha att välja på att låna (det man alltså vill undvika) eller sälja huset. Jag tror att det för många känns bra att ha likvider. 

 

Sedan har man ju en annan aspekt kring bolån. Boendet är (för det mesta) mycket långsiktigt och även om man inte amorterar (eller amorterar mycket lite) sjunker lånet ändå, genom inflation etc. Men en skuld är alltid en skuld. Skulle jag någonsin ta lån igen skulle jag ha som mål att amortera och inte vara belånad mer än 50 procent av fastighetens värde. Det skulle jag nog tycka var ok, en tid i alla fall…För då klara man av en krasch likt den på 90-talet

 

Jag tror det mest handlar om att det är så ofantligt stora summor i ett husköp idag som bara gör det till en siffra på papperet istället för "riktiga" pengar. Förr tog man i regel lån man räknade med att kunna betala tillbaka på x antal år, sen slet man ihop pengarna så man kunde äga sitt boende på ålderns höst.

 

I en budgivning är det väldigt lätt att lägga både 100, 200, eller 300 000 kr mer än man hade tänkt utav bara farten. Få tänker i en sådan situation att 300 000 kr är en hel årslön för många eller en Thailandsresa om året i många år framöver. Eller att det tar många år att amortera en sådan summa även med en relativt hög månadsamortering.

 

Idag spelar det ingen roll om ett hus kostar en, två miljon eller tre, fyra, eller mer det viktiga är hur stor månadskostnad det blir för många har inga som helst tanke att betala av hela lånet en gång i framtiden. 

 

Det intressanta här är när bubblan spricker. Kul för alla med svindyra hus nu när det är färre som får lån på banken (man måste ha 15 eller 20 procent  i kontantinsats när/eller ränteavdrag ska minska, vilket jag tror inte är många år kvar till, och det blir mindre konkurrens om köparna, så man måste sälja billigare än man tänkt sig, och har man riktigt otur får man inte ens igen pengarna så det täcker banklånet. 

 

Ekonomiskt oberoende och skuldfri kan vara ganska långt borta. Men det hindrar ju inte att man kan öka sin ekonomiska frihet med olika delmål. Dessa kan man utforma på olika sätt.

Med detta sätt att se på mål så är slutmålet för mig skuldfri.Det  innebära en rad uppoffringar men det känns som det är värt det. och det gör att vi har en ny styrka att investera i aktier.

 

Jag har svårt att förklara detta med ord skuldfri. Hur kom vi hit, till att bli skuldfri, det är mycket hårt arbete bakom. Att amortera eller både amortera och spara ... renovering på ett hus till exempel går att göra själv, fixa själv med bilen här går det att spara många tusenlappar, då kan du istället lägga de pengarna på amortera och investeringar eller att spara pengarna. Min plan har varit fem år i taget när det gäller boende sedan har jag taget nya beslut.

 

Resultatet från amorteringen märks oftast när man till exempel säljer bostaden man lånat till, helt plötsligt går mycket större del utav vinsten/summan från försäljningen ner i ens egen ficka istället för till banken. Sparsamhet blir inte snålhet, och så vidare så gäller principen ”många bäckar små”.Det sägs att vägen till frihet är genom att vara skuldfri.

 

När jag köpte mitt första hus på 1980-talet  var boräntan 13-14% och inflation cir, 7-10 %. Idag betalar snittlånaren nära 1/10 eller 1,5% och inflation 1%. Naturligtvis är detta tok-lågt och kan inte så förbli. Ekonomin tenderar ju att pendla. Sen har det blivit tre hus därefter.

 

Nu har vi börjat att verkligen tänka på allvar, skall vi inte kunna njuta och göra allvar av våra drömmar. Vi har nu likvider istället för bolån. Jag och min sambo har sålt vårt fritidshus i Sverige som var vinterbonat, det var belånat med cir 50 procent av fritidshusets värde. 

 

Och vi har amorterat de sju år vi har varit ägare av fritidshuset.Det är inte så att vi inte gillade vårt fritidshus utan därför att man var så bunden med trädgården och annan husskötsel. Nu kan vi åka iväg till Spanien när vi vill bara till att låsa ytterdörren och åka.

 

"Det här känns fantastiskt skönt" att ha den friheten nu är vi boende i en bostadsrätt i Sverige och bostadsrätt i Spanien, inga lån här alltså. Men nu tittar vi efter en till ny bostadsinvestering strandnära lägenhet eller radhus på Punta Prima stranden i Spanien. För er som är intresserade av att investera i fastigheter i Spanien är tiden inne då priserna sjunkit rejält och stannat av och börjat vända uppåt. Det har följaktligen aldrig varit ett bättre läge för ett köp. 

 

Var beredd att ha med dig handpenningen till Spanien redan när du kommer ner för visning. Många förlorar riktigt prisvärda investeringar på att det tar för lång tid att åka hem och föra över pengarna.En bostad i Spanien kan vara en trygg och säker investering. Om du inte har tänkt utnyttja huset eller lägenheten hela året kan den hyras ut periodvis, vilket ger bra avkastning. 

 

Hur köpet går till skiljer sig mycket från i Sverige och det är viktigt att ta reda på fakta och förbereda sig väl innan det är dags att göra affär. ”Investering”, om du köper en bostad som en ren investering är det klokt att välja en med bra planlösning och attraktivt läge. Dels ökar det hyresintäkterna och dels ökar det utsikterna för avkastning vid eventuell försäljning. Om du bor i Spanien mer än 183 dagar per år kan du ansöka om att bli resident. 

 

Som resident får du samma rättigheter som spanska medborgare och tillgång till landets fria sjukvård. Det enda som skiljer är att du inte får rösta i valet till spanska parlamentet. Att vara resident kan även innebära skattemässiga och ekonomiska fördelar, som att du får lägre skatt och slipper betala förmånsvärde på din spanska fastighet. Vår strategi börjar att ta form nu. Strategi då menar jag ”trygghet och frihet, och skuldfri”. Men dubbelt medborgarskap är inte aktuellt för oss.  Dubbelt medborgarskap inte alltid bra - Sydkusten.es

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar