Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
576
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Stresstesta hushållets ekonomi:

Det är inte särskilt svårt att göra ett stresstest. Man börjar med att räkna ihop alla sina inkomster  löner, barnbidrag och andra inkomster i månaden efter skatt. Sedan gör man samma sak med sina utgifter: boendet, maten, el och vatten, försäkringar, bilen.

Då ser man hur mycket man får in varje månad, hur mycket som går ut och hur mycket man har kvar.
Därefter ska familjen fundera över vilka ekonomiska följder olika händelser kan få. Man ska måla fan på väggen.

En dramatisk förändring som givetvis får stora ekonomiska följder är om någon av löntagarna i familjen blir arbetslös. A-kassan ger ungefär 9000 - 10000 kronor i månaden efter skatt som mest. Det är en bra bit mindre än vad den genomsnittlige inkomsttagaren tar hem varje månad i dag.

Många fackförbund har dock en inkomstförsäkring som ger 80 procent av den verkliga månadslönen. Vanligt är att den gäller i 90 dagar, men det finns också förbund som erbjuder en försäkring som ger ersättning under en längre tid.

En annan ekonomisk smäll är om man blir sjukskriven under en längre tid. De första två veckorna är det arbetsgivaren som betalar, men därefter träder den allmänna sjukpenningen in. Den är inte särskilt
generös, som mest kan man få runt 14 500 kronor i månaden. Efter ett år trappas dessutom sjukpenningen ned.

Bland det dyraste en familj kan råka ut för är en skilsmässa. Kostnaderna ökar eftersom man får två boendekostnader. Det kan också innebära en stor risk om den befintliga bostaden är högt belånad och man tvingas sälja den.

Men högt belånade:   Hushåll behöver inte skilsmässor för att få ekonomiska bekymmer. Det räcker med en rejäl räntehöjning. Jag rekommenderar att man räknar på hur mycket dyrare lånen blir om räntan stiger 2–3 procentenheter. Ser det ut att bli svårt att klara högre räntor är rådet att öka amorteringarna.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Kan rekommendera att man stresstestar mot en högre ränta, 7-8% bör man klara av som riktmärke. Även om jag tror räntan kommer vara låg framöver så är det nog bra att följa ditt exempel.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar