Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
608
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Svartjobb ger inga inbetalningar till pensionen.

Svartjobb ger inga inbetalningar till pension. 

 

 

Pensionen höjs i snitt med 380 kronor i månaden 2018 men det skiljer sig mycket åt mellan olika grupper. Största vinnarna blir de med en total pension på kring 17 000 kronor.

De får en stor skattesänkning. Det var under en pressträff i Stockholm som Pensionsmyndigheten i torsdags före jul gav en tidig julklapp till Sveriges pensionärer:

Höjd pension för en majoritet av dem under 2018. Hur mycket pensionen höjs skiljer sig dock stort mellan olika pensionärsgrupper. Och även inom de olika grupperna. Tabeller: Så mycket höjs pensionen 2018

 

Hur mycket pengar behöver jag som pensionär?

De flesta av oss får mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer. Hur mycket mindre varierar. Hur mycket vi kommer att göra av med varierar också, en del har höga fasta kostnader och gillar att göra saker som kostar pengar. Andra har enklare vanor. Kostnaden för en bil. Vill du räkna ut vad din bil kostar har Konsumentverket en tjänst, Bilsvar

 

Pensionsmyndigheten, liksom media, har ofta ett pedagogiskt problem att förklara hur stor eller liten en pensionsförändring blir. Genomsnittssiffran träffar ju egentligen ingen enskild individ. Varje pensionär har sina egna, individuella förutsättningar. Men en sak är säker om man jobbar svart så ger det inga inbetalningar till pension. 

 

Hushåll med gemensam ekonomi. Då blir förstås vissa saker billigare. Men det finns väldigt få förhållanden som inte slutar med att en blir ensam kvar så ensambudgeten kan vara en tankeställare även här. En till tankeställare är att färre anser numera att svartjobb är okej och allt färre känner någon som anlitat svart arbetskraft.Det här ju jätte bra för på lång sikt blir det en bättre pension.

 

Jobba svart:

Vad är svartjobb och varför är det dåligt: Svartjobb ger inga inbetalningar till pension.

Ett svartjobb är ett jobb där arbetsgivaren betalar ut din lön till dig direkt i handen utan att bry sig om att betala skatt eller andra avgifter för dig. Det gör dem eftersom dem sparar mycket pengar på inte betala in till bland annat din pension och dina sjukförsäkringar. Pengar som dem istället då kan stoppa i egen ficka. 

 

Det kan kännas frestande att tacka ja om du blir erbjuden ett svartjobb eftersom du får mycket mer betalt när du inte behöver skatta för pengarna. Men det är viktigt att tänka efter om det verkligen är värt det i det långa loppet. Det finns nämligen betydligt många fler nackdelar än det finns fördelar.

 

Här är några exempel på nackdelar med svartjobb:

Du kan inte använda ditt svartjobb som en merit när du senare söker ett nytt jobb.

Du kommer inte att få låna några pengar av banken till att köpa till exempel en bil eller en lägenhet. Just på grund av att du inte kan visa att du har någon inkomst.

Det är olagligt och därmed straffbart.

 

Du får mycket lägre pension eftersom arbetsgivaren inte kommer betala in några pensionspengar till dig. Det känns kanske inte så aktuellt när man är ung, men det gör stor skillnad när man är pensionär och inte har någon möjlighet att påverka sina inkomster.

Om du skulle råka ut för en olycka när du jobbar svart så har du inga försäkringar som gäller.

 

Skulle du till exempel ramla ner från en byggnadsställning och skada ryggen så att du inte kan jobba på 5 månader så kommer du heller inte att få några sjukpengar.

Om arbetsgivaren lurar dig på din lön så har du inga möjligheter att anmäla honom. Du saknar helt rättigheter eftersom det inte finns något anställningsavtal.

 

Det finns ingen uppsägningstid, utan du kan bli av med jobbet direkt om arbetsgivaren bestämmer sig för det. Du kan inte gå med i A-kassan eller söka A-kasseersättning när du blir arbetslös. Du får ingen semesterersättning och får helt enkelt klara dig utan lön när du vill vara ledig. Så tänk över det en extra gång ifall du verkligen tycker det är värt att ta ett svartjobb. Det finns bara en fördel, men många nackdelar.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (29)

Taggar