Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Svenskar villiga att ta risk för avkastning.

Svenskarna är mest positiva i Europa till sin finansiella framtid.

 

Kapitalförvaltaren BlackRock genomför varje år undersökningen Investor Pulse, som tar tempen på hur 31 000 personer i 20 länder tänker och känner inför sin ekonomiska framtid. Undersökningen visar att svenskar är Europas mesta aktieinvesterare. 

Svenskar är mer villiga än de flesta européer att ta på sig risk för att få högre avkastning. De upplever också att de har större kunskaper om investeringar.

 

Få använder rådgivare.

Drygt hälften 52 procent av de tillfrågade svenskarna har aldrig använt sig av en investeringsrådgivare. Nästan en tredjedel uppger att de har gjort det och endast omkring en av fem uppger att de har en investeringsrådgivare. 

 

Trots ett generellt lågt användande av rådgivning i Sverige så tenderar de som använder rådgivning att bli mer självsäkra gällande sin ekonomiska beslutsförmåga, berättar Bob Hendriks. 

 

BlackRock har även tittat närmare på om det finns en skillnad mellan mer förmögna svenskar och övriga privatkunder (retail-kunder) när det gäller att anlita en finansiell rådgivare. Resultatet visar att förmögna kunder anlitar finansiella rådgivare i högre utsträckning än övriga privatkunder. Historiskt sett har dock övriga typer av privatkunder anlitat rådgivare i högre utsträckning än förmögna kunder. 

 

Kostnaden som är förknippad med rådgivning är en faktor som medför att folk upphör med rådgivning. Frågan är om robotrådgivning kan innebära en billigare lösning framöver.?

 

Det finns fler anledningar till att svenskarna i undersökningen inte längre använder sig av en finansiell rådgivare. Nästan var tredje svarade att de använde sig av en finansiell rådgivare enbart för ett specifikt uppdrag. Var femte uppgav att de sköter rådgivningen bättre på egen hand. Andra vanliga svar var att rådgivarna enbart säljer de produkter som ger dem själva den högsta ersättningen, att rådgivningen var för dyr eller att man fått dålig rådgivning. 

 

Bör bli billigare att anlita rådgivare.

Vad skulle få dig att använda en finansiell rådigare? Nästan 60 procent svarade ”Inget, jag behöver inte en professionell rådgivare”.  Andra svar var att det bör bli billigare att anlita en finansiell rådgivare, att avgifter och provisioner redovisas tydligare och att det också bör bli enklare att hitta bra rådgivare som håller hög kvalitet. 

 

Rådgivning ges av olika företag; allt från fristående försäkringsförmedlare till större försäkringsförmedlare och storbanker. Av svenskarna i undersökningen använde sig 58 procent av en storbank och 7 procent fick rådgivning från en liten oberoende aktör. Vidare fick 23 procent rådgivning från aktörer inom private banking/ förmögenhetsförvaltning. Bland de mer förmögna kunderna anlitade 36 procent aktörer inom private banking och förmögenhetsförvaltning. 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar