Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
576
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tittar på Oslo-börsen går det att bygga en ”tillväxt-maskin där”?.

Tittar på Oslo-börsen går det att bygga en tillväxt-maskin där.

 

En tillväxt-maskin har jag i svenska aktier som jag skrivit om se länk: Har en ide att att bygga en på Oslobörsen också aktier som inte finns på stockholmsbörsen,skulle vara en härlig känsla.  Jag har döpt den till min tillväxt-maskin:

 

De senaste åren har nämligen svenskarnas intresse för utlandshandel ökat kraftigt Allra störst intresse har svanskärna för nordiska aktier.Och det är framför allt mot branscher som inte finns på stockholmsbörsen 

 

 

För om man vill undvika spekulationer i ett osäkert oljepris finns det andra alternativ. Jag har följt Oslobörsen ett bra tag nu. Bland de mer stabila bolagen på Oslobörsen syns den statligt kontrollerade oljejätten Statoil, livsmedelsbolaget,Orkla och Norges tre basindustrier är det laxodlings industrin Förutom vindbolag finns bland annat vattenkraftsbolaget Hafslund samt solenergi-bolaget REC Silicon mm, som i dag regerar på Oslobörsen.  Norge

 

Den globala laxproduktionen har i snitt ökat 9% -10% per år under en tio års period. Fredriksens Marine Harvest är störst bland de åtta noterade laxodlarna, följt av Salmar, Bakkafrost, Leröy Seafood och Austevoll Seafood.

 

Trots många år av uppgång tror jag att laxmarknaden har mer att ge.Norge har hårda regler kring hur mycket lax man får producera. Laxpriset har gått starkt de senaste åren. Utbudet är begränsat,men efterfrågan är strukturellt växande. 

 

Jag tror att laxen kommer att fortsätta utvecklas väl då det är billigare och miljövänligare att producera än nötkött.Men vid handel i utlandet påverkas du av hur den främmande valutan utvecklas i förhållande till den Svenska. Det är en sak att tänka på, Den norska kronan har tappat 7-8 procent mot den svenska det senaste året.

 

Men det finns hot:

Världens laxproduktion är förlagd till ett fåtal länder och den näst största producentnationen Chile har drabbats hårt av giftiga algblomningar. Landets produktion väntas i år minska med ungefär 20 procent.  

 

Även norska laxodlare, som sammantaget producerar mer än hälften av världens odlade lax, har drabbats av produktionsbortfall. Spridningen av laxlöss har lett till att stora mängder fisk har fått gå till tidig slakt. För att komma till bukt med problemen har bolagen tvingats ta stora kostnader för rengöring av burar och behandling mot skadedjuren.

 

Enligt en rapport släppt av Marine Harvest väntas den globala konsumtionen av fisk öka till mer än 18 kilo årligen per person innan år 2030.

 

Så har vi vindkrafts marknaden till havs är fortfarande liten jämfört med på land,men den växer mycket snabbare.Vindarna är både starkare och stadigare. Till saken hör att Norge, trots sin starka koppling,till oljan, är det enda landet som är självförsörjande på grön elproduktion som jag tycker ser intressant ut…..

 

Hur ser ni på det att investera i Oslobörsens storbolag?.

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar