Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tror att småsparares pengar bidrog till börsens utveckling på 70/80 talet

Nostalgi:

nästan så man längtar tillbaka till 80-talet.

Ett intressant diagram om börsens utveckling i Sverige med småsparares pengar. 

 

 

Låt oss börja med att titta på detta diagram. Det visar börsens utveckling i Sverige sedan 1900-talets början. Fram till 1980 står den mest och stampar, går upp och ner, men hela tiden utan några jättekliv.

 

Det här har skett genom att löntagare framför allt dragits in i och blivit en del i börsspekulation. Börsen har blivit den plats där de som arbetar ska ”spara”. Antingen var och en, eller tillsammans genom sina försäkringar eller pensioner. Börsen har också blivit den plats där kommuner lägger sina pengar man ”sparar”.

 

Ofta används börsens utveckling som en mätare på samhällets utveckling. Det ”går bra” därför att börsen stiger. Detta är en mycket tveksam slutsats. I själva verket kan ”samhällsekonomin” gå väldigt bra även om börsen står stilla och stampar i många år. På samma sätt kan börsen rusa i väg trots att ekonomin som sådan inte utvecklas.

 

Samtidigt kan man se att tillväxten i samhället, det vill säga BNP, steg hela tiden år från år. Vi hade en god ekonomisk utveckling som helt enkelt inte syntes på börsen. 1979 ändrades dock reglerna för aktieägande i Sverige. Vi fick skatte-subventionerat Allemansfond – Wikipedia det vill säga ”vanligt folk” fick sätta in pengar i fonder och kunde dra av delar av kostnaderna på skatten. 

(Den här politiken var inte bara svensk. Liknande stöd skapades i många länder.) Det var då/här jag började investera och spara också, enligt de principer som jag följer idag kring aktier,investeringar.Alla mina kompisar och vänner börjar också för det är ett jättebra sätt att spara pengar som du kan behöva använda de närmaste åren. 

 

Mina föräldrar, antydde att bara nån som absolut inte kunde, skulle låta bli att spara på Allemansspar. Allt annat var direkt korkat. De pengar jag satte undan där vill minnas att jag sparade 300kr:- och maxbelopp, tror det var 800kr:- i månaden. Började också köpa aktier via en Bank. Se inlägg: Aktiehandel & en blick i backspegeln:

 

Det blev startskottet för en våldsam börsuppgång.

Det är de senaste 30/40 åren som är den egentliga ”erfarenheten” bakom uttalanden typ ”aktier lönar sig bäst i längden”. Utan de årens extrema börsuppgång skulle kalkylerna se helt annorlunda ut.

 

Huvudorsaken till att börsen plötsligt börjar stiga är att mer pengar sätts in på den. Det absurda är alltså att ju mer pengar man stoppar in i spekulationen, desto ”rikare” blir alla. Tills börsen börjar krascha. Det finns en viktig skillnad mellan att köpa en aktie och till exempel en radio. Om alla vill ha en viss radio så blir den dyrare. Det gillar vi inte.

 

 

Men om priserna på en aktie stiger så kallar vi det inte inflation utan för ”sparande”. Stigande priser på aktier anses som något bra. Nu kan naturligtvis en aktie stiga därför att ett företag gjort något bra och kommit på något nytt och viktigt. Men om börsen som helhet stiger snabbt, betyder det inte att alla företag blivit duktigare. Snarare tyder det på att vi har fått en spekulation, det vill säga det finns alltför mycket pengar som inte går till investeringar eller konsumtion.

 

Det här gör att börsens utveckling blir svår att räkna ut. Om man vill använda sin tid till gissningar kan man läsa affärspressens ”analytikers” tankar om hur det ska gå med olika företag och med börsen som helhet. De träffar lika ofta fel som rätt. Så är det med gissningar.

 

Fredagen den 17 oktober 1997 föll börserna dramatiskt runt om i världen. Det fanns ingen som helst rationell orsak till det. Ingen större förändring i ekonomin, inga politiska förändringar i de stora nationerna eller skrämmande världsnyheter.

 

Inga krig. Bara en gnagande oro. Den 17 oktober 1997 var det nämligen exakt tio år sen börsen rasade i New York. Tio år sen framgångsmyten sprack. Och börsen föll över hela jorden därför att tillräckligt många trodde att den kanske skulle göra det. Börserna föll av psykologiska skäl.

Börserna föll på grund av skräcken.

 

Börsen var ursprungligen ett ställe dit företag kunde gå och be människor om lån för att genomföra investeringar. Företagen gav ut aktiebrev som människor köpte och skillnaden mellan detta brev och andra lån var att företaget inte måste betala tillbaka lånet. Man kunde dra tillbaka aktier och betala igen pengarna, men man var inte tvungen.

 

Det här gjorde att de människor som köpte aktier måste tänka långsiktigt, ett aktieköp var en investering för livet. Man satte in pengarna där i förhoppning att få högre utdelning än vad man annars skulle få om pengarna låg på hög eller användes till att köpa mark.

Men vi människor har svårt att tänka riktigt långsiktigt.

 

För att underlätta investeringar i aktier blev börsen därför det ställe där man kunde köpa och sälja sina investeringar. En långsiktig investering i ett företag kunde på så sätt avbrytas och växlas in och när väl detta är genomfört har vi fått en börs i dagens mening.

Ett ställe där man köper och säljer aktier kortsiktigt & långsiktigt. Det är nästan som magi.

 

Det här med nya pengar in i systemet, så ser vi en stigande trend i diagramet. 

 

Här ser vi ett intressant diagram om börsens utveckling troligtvis för att det kommer in mycket nya pengar på börsen December/Januari  Som ska placeras av förvaltare i fonder på ppm.    Cirka 477 miljarder kronor sätts in till pensionsspararna i december ...

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar