Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Union Norden som stormakt.

Almedalsveckan Sveriges största politiska mötesplats. Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta. Där Petter Stordalen – Wikipedia debattera samhällsfrågor. Där han tog upp det med Norden som en nation som jag tycker är mycket intressant tänk vilka samhällsvinster på alla plan det skulle bli. 

Han vill inte ha anställda som går till jobbet enbart för lönen utan för att de tycker att det är meningsfullt, de ska vilja vara med på resan. Petter Stordalen som har investerat cir fem miljarder i Sverige. Petter Stordalen har alltid känt sig som en svensk i norsk kropp, och han älskar att göra affärer i Sverige.

Seriöst.

Jag har funderat en del på om det är möjligt att förena Norden som en nation. Fördelarna skulle vara många, inte minst att vi skulle bli det största landet i Europa, vilket alla måste erkänna skulle vara ganska fränt. Sverige,Norge, Finland, Danmark, Island.   

Framtidsutsikterna för ett enat Norden borde vara lysande om bara någon sätter fart. De fem nordiska länderna har drygt 25 miljoner invånare. De nordiska ländernas BNP uppgick 2006 till 1 224 601 miljoner dollar, vilket skulle ha gjort Norden till världens tionde största ekonomi, strax efter Kanada och Spanien men rejält före Brasilien och Ryssland. Alla de nordiska länderna skulle få mer att erbjuda om deras näringsliv förstärks.

Vad finns det för drivkrafter för att 'förena' Norden på så sätt att vi kan växa till en stormakt? Jag tänker kring alla förutsättningar för etablering, flytt, skatt, börserna i norden, företagande, licensieringar, militär, fraktkostnader osv. Man kan ibland undra om politik och personer spelar någon roll.

Industrialiseringen, järnvägarna och pensionssystemen slog förr eller senare igenom i alla länder, med sociala och kulturella variationer men på ett tema som var tämligen oberoende av konstitutioner och partikonstellationer.

De Nordiska länderna är väldigt lika på i princip alla områden så det skulle nog inte bli så mycket problem på den fronten. Problemen skulle nog mest bli politiska och symboliska (e.g. var lägger man huvudstaden.

Men hur kommer man dit? För att regeringarna ska komma till ett beslut om en förstudie krävs en tydligt artikulerad opinion. Det behövs också nordiskt inriktade politiker i alla länderna. De i sin tur behöver hjälp av föreningar, tankesmedjor, massmedier och institutioner som pekar på möjligheterna.

Närmandet kan ske genom konkreta initiativ där medlen också blir en del av målet. Ett första ”unionspaket” kan innehålla gemensamma ambassader, en nordisk ”Bok för alla”,  gemensamt forskningsråd med mera. Men så har vi grannen i öster Rysslands Vladimir Putin han blir nog inte glad.

Skulle det fungera om man använde samma system som i USA, alltså att varje land blev en egen stat, där man kunde stifta egna regler i viss omfattning? Klart att det är möjligt, det har hänt förr och kan hända igen.Svensk-norska unionen – Wikipedia

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Spartacus's picture
156
552
45
0
Spartacus

Vår krona är ju ett resultat av en fd myntunion Sverige-Norge-Danmark där man tog den danska kronan och svenska öret. Knåpades ihop 1873, men så fort det blev ekonomiska påfrestingar runt första världskriget föll det ihop och valutorna fick bli nationella igen. Dock bibehölls namnen på valutorna även efter myntunionen föll samman. Troligen hade vår krona hetat daler eller riksdaler annars misstänker jag. Riksdaler lever ju kvar lite i folkmun i alla fall. ^^

Ekonomiblogg's picture
389
575
81
0
Ekonomiblogg

Spartacus: Vår krona är ju ett resultat av en fd myntunion Sverige-Norge-Danmark där man tog den danska kronan och svenska öret. Knåpades ihop 1873, men så fort det blev ekonomiska påfrestingar runt första världskriget föll det ihop och valutorna fick bli nationella igen. Dock bibehölls namnen på valutorna även efter myntunionen föll samman. Troligen hade vår krona hetat daler eller riksdaler annars misstänker jag. Riksdaler lever ju kvar lite i folkmun i alla fall. ^^

 

Javist är det så.

Men en Union  som Norden som en nation är en kittlande tanke.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Före 1873 hette det daler i både Sverige och Danmark, så jag förstår inte riktigt vad du menar med att man "tog den danska kronan".

1 krona = 1 svensk riksdaler riksmynt = 2 danska rigsdaler rigsmynt = ¼ norsk speciedaler var den växelkurs man använde.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar