Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Utrota äldrefattigdomen i vårt land.

Vi måste spara pengar själva till vår pension och utrota äldrefattigdomen i vårt land. 

 

Enligt Pensionsmyndighetens siffror har antalet fattigpensionärer nästan fördubblats sedan 2006. Många har bara några hundralappar kvar efter hyran och räkningarna är betalda.

 

Trots att det finns ett grundskydd i pensionssystemet ökar både antalet och andelen äldre med en inkomst under fattigdomsgränsen. Pensionsmyndighetens siffror från i våras visar att 231500 äldre bor i ett hushåll med en inkomst under EU:s fattigdomsgräns. Nästan dubbelt så många i dag som 2006. Det beror dels på att löntagare har fått ökade reallöner och sänkta skatter, dels på att såväl den inkomstgrundade pensionen som grundskyddet inte har ökat lika mycket som lönerna. 

 

Det behövs många långsiktiga förändringar av det svenska pensionssystemet och på arbetsmarknaden för att fler ska kunna leva på sin pension. Men det måste göras något radikalt här och nu. Här kan bostadstillägget göra en stor skillnad, för många.  Äldre ska kunna leva ett gott och värdigt liv på sin pension. 

 

Dagens bostadstillägg ger bara ersättning för en boendekostnad på högst 5 000 kronor per månad. Taket har legat stilla sedan 2007 då det höjdes från 4 500 kronor. Men både hyror och priser för bostadsrätter och villor har stigit och bostadstillägget ersätter en allt mindre andel av bostadskostnaden.

 

Bostadstillägget utgör en viktig del av inkomsten för många pensionärer. Den som har full garantipension och helt bostadstillägg har en disponibel inkomst strax ovanför fattigdomsgränsen. Det har stor betydelse för att inte fler hamnar under fattigdomsgränsen trots att det är den del av pensionssystemet som kostar minst. Bostadstillägget är särskilt betydelsefullt för ensamstående, som oftast betalar en större andel av sin inkomst i hyra jämför med sammanboende.

 

En höjning av bostadstillägget är ett snabbt och enkelt sätt att komma till rätta med den mest akuta situationen. Bostadstillägget är också träffsäkert eftersom det beräknas på bostadskostnaden. Samtidigt är det relativt billigt eftersom det är inkomstprövat så att de med de största behoven kan få det. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar