Ekonomiblogg
Likes
387
Antal inlägg
559
Följare
80
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Våga lita på din egen bedömning:

Våga lita på din egen bedömning så var beredd på att sälja efter en snabb uppgång. Bättre med 10% i handen än 100% åt skogen.

Jag har tidigare skrivet om varför det är viktigt med att inte förlora allt för mycket eftersom det är svåra att tjäna tillbaka förlusterna. Det gäller samma sak när det gäller att spara pengar. Det är alltid mycket lättare att spara pengar genom att minska utgifterna eftersom det är mycket svårare att höja lönen eller tjäna extra pengar. 

Med de flesta små investerare tar alltför stora risker eftersom det är små pengar som de flesta börjar med och inte värderar de små pengarna. De är de små pengarna som gör den stora skillnaden. Som man brukar säga ”många bäckar små blir till en stor å”, men det går ännu snabbare när vi pratar om att spara det man har tjänat redan . Alltså det jag skrev om i det här inlägget.Skönt att vara 75% likvid nu i väntan på.

Försöka har så många olika aktier så möjligt, själv har jag  6-8 stycken bolag när jag är fullinvesterad. Men samtidigt ska man inte fokusera på själva diversifieringen utan försöka köpa de bästa aktierna som man tror på långsiktigt. Därför är kvaliten på aktierna viktigare än själva antalet.  

Själv kan jag ärligt säga att jag har varit alldeles för fullinvesterad alldeles för många gånger sedan slutet på 1980-talet för att få ut en mer optimal avkastning på mitt aktiesparande. Detta tycker jag i och för sig inte att jag direkt behöver skämmas över, eftersom jag dels delar detta öde med många andra (dugliga) aktieinvesterare.

Och dels anar jag att förhållandet att vi är så många som har alldeles för lite likviditet vid de återkommande sättningarna på börsen sannolikt beror på en viss orsak; vi stackars amatörer har knappast fått speciellt mycket hjälp av (den mer typiska) facklitteraturen för att kunna undvika denna bristande investeringsstil.

Det är verkligen det stora värdet med att ha kontanter till hands antingen fullt ut periodvis, eller i form av att ständigt hålla en del av portföljen likvid. Hade jag gjort en sak annorlunda i mitt aktiespararliv, hade det varit att ligga ( mycket mer likvid genom åren ) än vad jag faktiskt har gjort. 

Det vore intressant om aktiesparare  med skilda erfarenheter och olika typer av investeringsmodeller  gav sin syn på detta med att vara fullinvesterad jämfört med att helt eller delvis ligga likvid.

Pumen's picture
1
2
1
0
Pumen

Bra inlägg. 

Jag har som du - fram till i slutet av mars förra året legat mer eller mindre 100% fullinvesterad, detta sedan jag började intressera mig för aktiesparande i början av 90-talet. För närvarande ca 30% investerad varav 50% i trading.

Nu har jag lagt följande plan tillsvidare:
- alltid ligga minst 10-20% likvid för att kunna göra attraktiva trades
- använda enkla regeln 50/200 dagars glidande medelvärde 
    50 Över 200: gå mot fullinvesterad i fåtal kvalitetsbolag
    50 Under 200: Gå ur marknaden helt eller nästan helt. Överväg att gå kort.

Har även en liten tradingportfölj där jag leker med lång och kort - Behöver utveckla min känsla för tajming mycket innan jag kan göra detta till min heltidssyselsättning :)

 

 

 

Ekonomiblogg's picture
387
559
80
0
Ekonomiblogg

Hej Pumen och tack! Trevligt att du gillar mitt inlägg.

Börsen kommer fortsätta att vara skakig. 

Vad gäller Investeringar i Aktier tex !

Var långsiktig !!! börserna är högt prissatta i hela världen i princip, så varför vara långsiktig nu?

Alla pratar om långsiktiga det är ett symptom på flockbeteende. Risken med att ha alltför storslagna och långsiktiga mål är att du missar andra gyllene möjligheter. Mitt mål för 2016 är 60% i en långsiktig portfölj och 40% som jag kör daytrading-swingtrading ja tror det blir bra nu när det blir rea på aktier.

/Ekonomiblogg.

Ekonomiblogg's picture
387
559
80
0
Ekonomiblogg


Hej igen Pumen. Din strategi ser  bra ut. Det liknar mitt sätt att tänka.

/Ekonomiblogg.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (76)
Dec (3)

Taggar