Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
587
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 september 2017

Är det inte dags att all skatt på din pension avskaffas.

Jobbat hela livet och ha egenmakt över sinna pengar.

 

 

Är det inte dags att all skatt på din pension borde avskaffas. Det är enda sättet att skapa egenmakt hos våra äldre. Låt dem som kämpat och slitit hela livet få  sina pengar, istället för att be om att få tillbaka dem i bidrag. Till att börja med kan politikerna sänkt skatt för pensionärer för Pension ska beskattas som lön.

 

Svensken betalar i snitt sju miljoner kr i skatt under sin livstid. En mindre del är omfördelning till andra. Det allra mesta är rundgång, som man själv får tillbaka. Oftast samma år faktiskt. Men innan du får tillbaka dina pengar har de passerat politiker som bestämt hur de ska användas. Inte ens som pensionär får du bestämma över det du jobbat ihop.

 

När inkomstskatten är betald har genomsnittspensionären kvar 13 819 kr. Då återstår alla andra dolda skatter, som moms på allt du handlar. Inte mycket att leva på för någon som har arbetat hela livet och förtjänat att ta det lugnt. Enligt Pensionsmyndigheten lever 231 500 personer under EU:s fattigdomsgräns. Sverige är avvikande i Europa. Svenskarna jobbar längre men får ändå lägre pension. Dessutom har Sverige högre skatt på pensioner än på arbete. 

 

 ”Är svaret  höjda bidrag”? Det är som att försöka bota en baksmälla med ännu mer sprit. Bidragsberoendet är själva problemet. Andra talar också om den så kallade pensionärsskatten, det vill säga att den som slutat jobba inte får jobbskatteavdrag. Jobbskatteavdraget - Ekonomifakta Och alla vet väll vem som införde jobbskatteavdrag?…Jag tror att många pensionär vet inte om den här skillnaden i beskattning och att se konsekvenserna av hur de själv har röstat i riksdagen.

 

Det är inte konstigt att nästan var femte person som är 65 år och äldre lever på inkomster som ligger under EU:s gräns för risk för fattigdom. Särskilt tufft har de svenskar som lever på så kallad garantipension. Den är 7 952 kronor för ensamstående och 7 093 kronor i månaden för gifta. Före skatt alltså.

 

Men nu kommer det ett riktigt bra förslag: 

Regeringen vill ta bort pensionärskatten helt.Det är viktigt för anständighetens skull att pensionärer inte ska betala mer än löntagarna, säger statsminister Stefan Löfven.

Tre av fyra pensionärer i Sverige får sänkt skatt redan nästa år.

 

Från 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år. 1,5 miljoner svenskar innefattas av skattesänkningarna. Klyftan mellan löntagare och pensionärer tas helt bort 2020 om regeringen får igenom sitt förslag.

 

Så här kommer man att gå till väga:

Skatten sänks för pensionärer mer än det förslag som presenterades – och kritiserades – i våras. Skattesänkningen omfattar 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att tre av fyra äldre får sänkt skatt 2018. Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare tas först bort för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden. I det tidigare förslaget från i våras låg gränsen på 14 000 kronor.

 

Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till ca 35 000 kronor per månad, det tidigare förslaget låg på 30 000 kronor per månad. 900 mer i plånboken För de allra mest utsatta pensionärerna kan regeringens satsning tillsammans med det utökade bostadstillägget innebära 900 kronor mer i plånboken varje månad.

 

För äldre med en snittpension, och som inte är berättigade bostadstillägg, kommer det att röra sig om drygt 400 kronor mer i plånboken varje månad.En högre pension gör ju också att pengarna snurrar in i skttesystemet igen pga moms och andra avgifter....Ja genomsnittspensionären skulle få mer att köpa tjänster för och de skulle skapa mera jobb.

 

Statistiken kan ha bidragit till beslutet

Förslaget kommer bara några veckor efter att Eurostats siffror (EU:s statistikorgan) redovisat nya dystra siffror för Sverige. 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för fattigdomsrisk, vilket är en klart högre siffra än våra grannländer. LÄ MER: Larmsiffrorna – så många äldre riskerar fattigdom i Sverige

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (14)

Taggar