Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
577
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 november 2015

Affärsänglar är beredda att investera:

Änglar kanske inte finns. Men det gör affärsänglarna. De är som små riskkapitalister som erbjuder att riskera/investera egna pengar, sina kunskaper och sin tid på projekt som de tror på. Och drivkraften är inte bara att tjäna pengar. Privata investerare hette de förr. Numera heter det affärsänglar. Skillnaden är hårfin men namnet kanske mer passande. För affärsänglarna kliver in som ett komplement till banker och riskkapitalbolag och har mer än att tjäna pengar på sin agenda.

Affärsänglar är mycket viktiga för svenska tillväxtföretag eftersom de är beredda att ta betydligt större risker än andra investerare. Allt fler kvinnor är affärsänglar, något som tidigare knappt fanns i Sverige. De flesta nystartade bolag går under inom loppet av sina första år. Brist på erfarenhet och kapital är de vanligaste skälen till att start-ups inte överlever. Det är glädjande att se att affärsänglarna blir fler och att de jobbar mer professionellt. 

Affärsänglarna investerar inte i bolag, utan snarare i idéer och människor som i många fall saknar både kapital, dokumentation och erfarenheter. Bristen på historik kompenseras av en unik affärsidé och passion hos en eller flera personer. Nyskapande, innovativt företagande medför risker som är svåra att bedöma för olika finansiärer. Under senare år har därför affärsänglar allt oftare uppmärksammats på den politiska agendan, både i Sverige och inom EU. 

Det är svårt att få fram tillförlitlig statistik över hur många och stora affärsängelinvesteringar som görs i Sverige varje år. En grov uppskattning av volymen är minst 3 miljarder kronor per år. Gjorda uppskattningar visar också på att det informella riskkapitalet i tidiga investeringsskeden, dvs vid kommersialiseringsskedet av ett företag kan vara 4-6 gånger större i volym än investeringarna som görs via riskkapitalbolag. 

En del av affärsänglarna är aktiva i något affärsängelnätverk som finns i runt om i Sverige. Via nätverken och dess kontakter ges tillgång till information, rådgivning och utbildning både för befintliga och potentiella affärsänglar. För information om nätverken kontakta SISP (Swedish Incubators and Science Park), ConnectSverige eller Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA).

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar