Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
595
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
18 oktober 2017

Aktier är en fantastisk investeringsform.

”Om det hade varit lätt att värdera ett företag så hade vi alla varit rika” 

Värdering av aktier är en komplex process. I värderingen av aktier är det massor av olika aspekter som spelar in. Hur man skall tänka för att skapa sig en snabb överblick kring värderingen av en aktie.

Att välja rätt investmentbolag.

Har följt investmentbolag många år eftersom jag har varit ägare av och till i dem. Men det är inte helt lätt att välja rätt. Investmentbolagen påminner lite om fonder då de äger flera bolag i sin ”korg”.

 

Investmentbolagen är en möjlighet att ta del av en professionellt förvaltad aktieportfölj med bra spridning. Strategierna är mer olika än vad många tror. På Stockholmsbörsen finns ett dussintals noterade investmentbolag,   Lista över investmentbolag på börsen | Avanza

industrigrupper och konglomerat. De står tillsammans för en tiondel av det totala börsvärdet. Den gemensamma affärs iden är att äga poster i andra bolag.

 

En del har som mål att långsiktigt åstadkomma bästa möjliga substansutveckling för sina ägare.Andra är maktbolag som primärt tillkommit för att säkra kontrollen av ett eller flera portfölj-bolag. Som aktiesparare är investmentbolagen en möjlighet att ta del av en professionellt förvaltad aktieportfölj med bra spridning. Men det är inte helt lätt att välja rätt.

 

En investering på 100 000 kronor i Ratos för sex år sedan är värd endast 31 000 kronor i dag, medan en investering i Melker Schörlings MSAB under samma tid gått från  100 000 kronor till 390 000 kronor. Exklusive utdelningar i båda fallen. Bästa knepet att välja rätt investmentbolag är att läsa på om vad som finns i portföljen, och samtidigt bedöma framtiden för dem efter egen förmåga. Det är också viktigt att ställa bolagens skick och framtid mot rådande värdering.

 

Vem förvaltar portföljen och hur ser deras förvaltarhistorik ut. Hur ser bolagens historik ut. Hur har omsättningen och vinstmarginalerna utvecklats de senaste fem sex åren. Hur ser omsättningstrend och vinstmarginal-trenden ut kontra rådande värdering av bolaget. När man bedömer värdet på ett investmentbolag så talar man om substansen, även kallat för substansvärdet. Man gör helt enkelt en investering om vad som finns i aktieportföljen och sätter pris på samtliga tillgångar efter rådande kurser.

 

Tillgångar som inte är marknads noterade prissätts efter bokförda värden.Om ett  investmentbolags samlade substansvärde är en miljon kronor med 10 000 emitterade aktier, så är substansen 100 kronor per aktie.Skulle aktiekursen noteras i 105 kronor vid det läget, betalar man 5 procent premie övervärde per aktie.Vid aktiekurs 95 kronor så har man 5 procent investmentbolags rabatt. Förväntningar och tidigare uppvisad skicklighet bland förvaltare är de vanligaste orsakerna till att aktien handlas över eller under substansen.

 

Det här ska man alltså 

Bolagets omsättning.

Bolagets vinst.

Bolagets historiska omsättning samt dess ökning/minskning.

Bolagets historiska vinst samt dess ökning/minskning.

Bolagets skuldsättning.

Bolagets kassaflöde.

Bolagets produkter (har dom någon framtid?)

Bolagets ledning.

Bolagets ägarbild.

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar