Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 juni 2016

Att vara skuldfri till pensionen är och förblir vettigt.

 Att ta mindre risker och bli skuldfri. 

Jag är nyfiken på hur andra resonerar, kommer ni vara skuldfria tills pensionsdags?

Förr var det vanligt att amortera bort hela bolånet under arbetslivet, för att kunna bo kvar som pensionär.Men man kan ju också vid pensioneringen sälja huset och flytta till en mindre hyresrätt. Då frigörs hela kapitalet i bostaden och om hyresrätten är tillräckligt liten så minskar även boendekostnaderna. Detta skapar en större frihet att välja bland nya möjligheter.

Att bo kvar i ett hus som tidigare rymde en hel familj ger risk att en allt större del av pensionen går åt till att betala för ett stort boende, särskilt när kroppen blir skröplig och allt fler tjänster måste köpas. Kanske är det bättre att passa på att ägna en del av första året som pensionär åt att flytta till lägenhet, medan orken finns kvar. Jag tycker det verkar skönt att få tid att rensa bland alla ägodelarna och bara ta med mig det jag verkligen vill ha kvar.

Å andra sidan kan det ge stor trygghet och livskvalitet att bo kvar och ha plats med alla gamla möbler och saker, med samma trädgård och samma grannar. Vad som är värt mest för dig kan bara du själv bestämma.

Det säkraste och effektivaste pensionssparandet är och förblir att amortera på din bostad. Det ger en riktigt bra avkastning via utgiftsminskningar  (beroende på dina räntor), oavsett konjunktur eller börsutveckling, och inga procent försvinner till bankerna för administrationskostnader.Dessutom får du ekonomisk nytta av dem redan före din pension eftersom dina månadskostnader går ner redan i yngre år.

Min uppfattning är att många inte tänker på det när man är ung? Jag tänker mycket på det och att skulderna ska minska så att det varje år blir mer och mer pengar över att göra något för.

Under förutsättning att du har kvar pengar till en ordentlig buffert för oförutsedda utgifter och saker du vill göra eller köpa den närmaste tiden kan det vara klokt att lösa alla lån. Att amortera på lån kan jämställas med ett säkert sparande och i nuläget är det svårt att hitta ett helt säkert sparande.

Amortering har andra fördelar; du blir mindre känslig för räntehöjningar, du minskar dina ränteutgifter och får mer pengar över varje månad. Är du intresserad av att få större utväxling på dina pengar och kan leva med att de svänger i värde kan du överväga att placera en del av de pengar som blir över i aktiefonder eller aktier för att få möjlighet till högre avkastning.

Framtiden är okänd och det finns faktiskt ingen som vet vilken avkastning aktiefonder eller aktier eller andra placeringar kommer att ge framöver. Jag kan alltså inte säga om något annat alternativ kommer att ge högre avkastning än din bolåneränta. Den största fördelen med amorteringar jämfört med annat sparande är att de minskar risktagandet, eftersom nästan allt annat sparande ger fler tillgångar som oväntat kan rasa i värde.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar