Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 juli 2017

Avsättningen för tjänstepension tycker jag ska ses i lönebeskedet.

Vi män är inte så duktiga som vi tror.

Över hälften av svenskarna ägnar mindre än en timme per år åt sin pension.

Det behöver inte ta så mycket mer än en timme om året. Men det förutsätter att man har koll på vilka delar man själv har ansvar för utfallet av, exempelvis sin tjänstepension och premiepension. En bra grej vore att införa pensionskunskap i gymnasiet.

Dubbelt så många män som kvinnor tror sig vara hejare på sådant som rör pensionen. Ändå är det de som gissar mest fel. I en undersökning som Skandia låtit göra fick respondenterna svara på hur mycket de tror att arbetsgivaren betalar in i tjänstepension för en genomsnittlig svensk löntagare med 29 000 kronor i lön. Männen svarade 2600 kronor, medan kvinnorna gissade på 1800 kronor. I verkligheten är det cirka 1300 kronor.

Män överdriver. De tror att det handlar om mer pengar, och de överskattar sin egen kunskap. Generellt tror jag att svenskarnas kunskapsluckor beror på att arbetsgivarna är dåliga på att upplysa om tjänstepensionen och att ingen information ges i skolan. Det vore inte heller fel om avsättningen för tjänstepension framgick i lönebeskedet.

Undersökningen visar också att svenskarna har fel uppfattning om vem som bör pensionsspara privat. Sju av tio trodde att privat pensionssparande är extra viktigt för låginkomsttagare. Tvärtom är det förmånligt för den som tjänar över brytpunkten för statlig skatt, ungefär 34500 kronor per månad, men som räknar med att ha lägre marginalskatt som pensionärer.

Förutom allmän pension har i dag cirka 90 procent av Sveriges anställda tjänstepension genom sin arbetsgivare. Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige, vilken du tillhör beror på var du arbetar och om arbetsgivaren har kollektivavtal. Tjänstepensionens grunddelar är ålderspension, efterlevandskydd och sjukförsäkring. Hur stor din tjänstepension blir beror på vilket avtalsområde du tillhör.

Många tycker nog rent allmänt att de tjänar obegripligt lite pengar. Men av landets 4,7 miljoner löntagare förstår drygt 700 000 anställda inte sina lönespecifikationer.Och det är kvinnor som i högre utsträckning säger att de inte förstår allt i sina lönebesked, här är vi män lite bätre.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar