Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
595
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 april 2017

Blir det tillväxtlyft för Actic?

Gymkedjan Actic går till börsen utan några riktigt imponerande siffror i ryggen. Får man tro ledningen har bolaget hårdtränat inför en expansionsfas som nu ska följa. Vi får se hur det går med det. Aktien säljs i alla fall ut till rimligt pris. Under de första fem minuterna handlades aktien i ett smalt spann mellan 50,00 kr och 51,75 kr. Det kan jämföras med teckningskursen på 50,50 kr.

 

Det är riskkapitalbolaget Industrikapital, IK, som nu tar Actic till börsen efter att ägt bolaget sedan 2012. Då köpte man det av en annan riskkapitalaktör, FSN. Räknat på teckningskursen 50,50 kronor får Actic ett börsvärde på cirka 800 Mkr.

 

Actic är en veteran på den svenska gymmarknaden som startade redan på 1980-talet. Nu som då är grundkonceptet att ta över och sköta driften av gym i kommunala simhallar. Actic har ett väl etablerat koncept för det antingen bara gymdelen eller hela anläggningen.

 

Av bolagets 166 enheter är ungefär 70 procent av denna typ, Gym&Bad som bolaget kallar det. Bolaget är idag fjärde största kedja i Sverige, nummer fem i Norge och agerar uppstickare i Tyskland.

 

Organisk tillväxt klart under målbilden. De totala intäkterna växer mest tack vare förvärv. Svag medlemsutveckling. Bolaget ser sin marknadsandel som stabil trots detta.Bra intäkt/kund-utveckling. Handlar mycket om ökad försäljning av personlig träning.

 

Okej, men svajigt resultat. Marginaler kring 11 procent (Ebit) 2014-15. Resultattappet under 2016 beror på att Actic tvingades stänga en av större anläggning (Sydpoolen) under en ombyggnad vilket med lite god vilja kan ses som en engångssak. Justerat för detta var resultatet 5 procent under 2015 års nivå.

 

Sammantaget viss press på vinsterna och dålig organisk tillväxt. Ärlig talat imponerar detta inte så värst mycket. Enligt ledningen speglar siffrorna att Actic under IK-åren jobbat mycket med att förädla sin anläggningsportfölj och byggt upp sin kapacitet att hantera en betydligt större portfölj i framtiden. Nu är bolaget laddat för expansion, är budskapet. 

 

I fjol började man med sju nyöppningar mot tre under 2015 och i år finns runt 10 nya enheter till i pipeline. Ovanpå det görs förvärv som förefaller mycket billiga. Så här beskrivs expansionsutrymmet i prospektet.

 

Marknad:                            Tillväxtplan:                                           Tidsplan:

Sverige                               10 prioriterade städer                         Medellång sikt

Norge                                  5 anläggningar                                      Medellång sikt

Tyskland                             30 anläggningar                                   Kort sikt

 

Räknar man med att en svensk stad kan bära två anläggningar så skulle Actic genom att beta av den här potentialen ha drygt 30 procent fler enheter på kort till medellång sikt (lite oklart vad det innebär i år).  Ser intressant ut, fin orderingång och ett bra uppköp. Ser att aktien kommer få en uppsving under kommande månader och fortsätta upp under nästa år. Dock måste orderingången fortsätta stabilt. Ser intressant ut,,,,,,,,på lång sikt.

 

Så chansen att Actic växlar upp och blir ett tillväxtbolag tror jag inte är så stor, men vi får se. Å andra sidan bör den starka befintliga portföljen med många bra lägen, arbetet med tilläggsförsäljning och mindre tilläggsförvärv se till att vinstnivån ökar något varje år. Ur det perspektivet är aktien inte alls dyr.   Stockholmsbörsens Small Cap bolag: Actic Group AB

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar