Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
595
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 november 2017

Det är mycket prat och myter om pensionen.

Nio av tio svenskar tycker att det är viktigt att pensionsspara. Samtidigt ägnar bara en av tio mer än en stund om året åt sin pension. Det visar en färsk Temo-undersökning. 

 

Höj din pension kraftigt genom att börja planera tidigt. Beroende på hur gammal du är finns det olika sätt att maximera din pension. Det viktigaste är att se till att du har en arbetsgivare som betalar tjänstepension.

 

På pensionsområdet förekommer det en hel del missuppfattningar. Inte minst vad som händer om man tar ut allmän pension redan vid 61. I det här inlägget tar ja upp några av de mest spridda myterna om pensionen.

 

1. Man kan inte arbeta och ta ut pension samtidigt

Fel, det går alldeles utmärkt. Det är till och med så att samhället uppmuntrar till detta genom låga socialavgifter och förstärkt jobbskatteavdrag på arbetsinkomsterna.

 

2. Det blir högre skatt om man arbetar som pensionär 

Fel, skattesatsen blir faktiskt i de flesta fall lägre tack vare det förstärkta jobbskatteavdraget.

 

3. Förtida och uppskjutet pensionsuttag 

Tidigare, när den "normala" pensionsåldern var 65 år, var förtida uttag ett relevant begrepp, likaså uppskjutet pensionsuttag. Dessa begrepp är dock meningslösa idag när pensionsuttaget är helt flexibelt från 61 års ålder. (Men fortfarande används uttrycken flitigt.)

 

4.  Man slutar att tjäna in till pensionen när man börjar ta ut pension 

Fel, du tjänar in pension hela livet. Så om du har förvärvsinkomst medan du tar ut pensionen, så tappas pensionskapitalet av samtidigt som det också fylls på.

 

5. Har du börjat ta ut pensionen måste du fortsätta 

Fel, du är helt fri, och kan exempelvis ta ut pension varannat år, eller varannan månad eller bara på sommaren.

 

6. Du måste ta ut hela pensionen 

Du kan ta ut de olika typerna av pension (privat pensionssparande, tjänstepension och den allmänna ålderspensionen) oberoende av varandra.

 

7. Du får högre pension ju längre du väntar med att ta ut den 

Fel, det är månadsbeloppen som blir högre, men sammanlagt blir det ett statistiskt nollsummespel. Ett argument för att ta ut pensionen redan vid 61 års ålder och spara dessa pengar, är att du då får ett kapital som du kan komma åt med hela beloppet på en gång om du exempelvis vill köpa en bostad. Väntar du med att ta ut pensionen sparas dina pengar i pensionssystemet, och där kan du bara komma åt dem i form av ett förhöjt pensionsbelopp varje månad. Dessutom förloras pengarna om du dör.

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar