Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 november 2016

Digitala plånböcker.

Skulle du lägga dina sparpengar i svenska kronor om ingen riksbank eller regering garanterade att de skulle ha ett värde även i morgon? Bitcoin saknar helt ett centralt maktcentrum. Istället bygger systemet på ett distribuerat peer to peer-nätverk av frivilliga, som med sina datorer verifierar transaktioner och skapar nya pengar på samma gång.

Bitcoin existerar oberoende av en central riksbank, mellanhänder och fysiska kontanter. Istället används avancerad krypteringsteknik, ett nätverk inspirerat av fildelning och digitala plånböcker. Nya pengar kan grävas fram med processorer. Sådana datorer kallas “gruvarbetare” miners eftersom de i allt väsentligt arbetar med att gräva fram digitalt guld.

 

Deras datorer arbetar dygnet runt med att lösa kryptografiska problem, lika tidsödande som komplicerade. När ett sådant krypto har knäckts så uppstår nya Bitcoin. 

Men eftersom en valuta blir värdelös om den finns i oändlig mängd måste processen hållas nere. 

 

Det är löst genom att varje kryptoproblem blir mer komplicerat ju fler som deltar i processen. Dessutom halveras belöningen för ett knäckt krypto med jämna mellanrum, så tillströmningen av nya Bitcoin går långsammare med tiden.

 

En gruvarbetare spelar en dubbel roll. Processen som skapar pengar är densamma som verifierar transaktioner och håller koll på hela utbudet av Bitcoin. Med andra ord: Man tjänar pengar på att bli en del av infrastrukturen som håller systemet flytande.

 

För en vanlig användare spelar det mindre roll hur pengarna skapas. Desto viktigare är var de finns lagrade. Det finns två huvudsakliga alternativ. Antingen behåller man dem på sin egen dator, i ett plånboks program där en fil innehåller ens digitala mynt. Fördelen är att ingen utomstående får insyn i ens Bitcoin-ekonomi. 

 

Nackdelen är att man själv får ta ansvaret att skydda sin plånbok. En lokal Bitcoin-plånbok kan närmast jämföras med att ha sina pengar i madrassen. Om de är säkra eller inte beror på låset på ytterdörren. Att skydda Bitcoin på din egen dator handlar i praktiken om att hålla den fri från intrång.

 

Andra väljer att spara sin plånbok hos en leverantör. Det gör att man själv slipper borga för säkerheten. Å andra sidan måste man bestämma sig för vilken tjänst man ska lita på. Flera har blivit hackade med förödande resultat. Till exempel utsattes plånboks tjänsten Instawallet för ett intrång, så allvarligt att den helt lades ner.

 

När Bitcoin väl har stulits är de i princip omöjliga att spåra. Detta eftersom valutan är utformad för att överföringar ska kunna hållas både anonyma och ospårbara. Det innebär också att man från sin egen plånbok till en användare var som helst i världen. Transaktionen tar inte längre tid än att skicka ett mejl och kräver ingen mellanhand i form av en bank eller liknande.

 

Det finns i dag ett tiotal allmänt accepterade kryptovalutor i världen, varav Bitcoin lyckats bäst. Den omdiskuterade uppföljaren Onecoin.

 

Det finns fördelar med kryptovaluta, exempelvis är transaktioner mellan olika länder betydligt snabbare. Men när det gäller Onecoin är det flera varningsklockor som ringer. försök med digitala valutor, så kallade kryptovalutor. Det har skrivit mycket om problematiken med de virtuella valutorna.

 

Av all information som nått mig hittills är det inget som motsäger att Onecoin kan vara en ren blåsning eller vad är det? Onecoin finns inte ännu, nätverket arbetar fortfarande med att värva investerare för att bygga upp valutan. 

 

Det är därför omöjligt att helt säkert säga att det är en bluff. Onecoin är en släkting till kryptovalutan Bitcoin.  Det främsta värvningsargumentet är att alla har chansen att tjäna stora pengar eftersom valutans värde sannolikt, likt Bitcoin, kommer att stiga skyhögt i värde på kort tid. 

 

Till skillnad från Bitcoins går valutan än så länge inte att handla några varor och tjänster med.

I början på året gick Finlands Bank och den Europeiska Bankmyndigheten EBA ut och varnade för riskerna med kryptovalutor samtidigt som finska public service-bolaget Yle 

uppmärksammade att det fanns antydningar om pyramidspel, vilket innebär att det är de som är först som drar den största ekonomiska vinsten.

 

Jag själv väntar nog på vår Svenska Riksbank som kommer att utvärdera att ge ut så kallade e-kronor. Fler nyheter för riksbanken ny e-krona

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar