Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
575
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 juli 2017

En bransch där det går att tjäna stora pengar:

Jag anser ju personligen att det inte är något annat än ren stöld. En sak som jag verkligen vill ge bort till dig som läsare - gå inte på det här och är försiktiga när ni väljer en fond, titta gärna på  Morningstar.se: Start  på den fond ni väljer. Som jag tycker har jättebra analytiker på fonder.  

                    

SVT gör en jättebra granskning av fondbranschen. Jag kunde inte låta bli att kommentera inslaget. Jag brukar inte kritisera företag eller personer, då jag anser att man bör ha lika mycket på fötterna när man kritiserar som när man rekommenderar något. Men det här med fonder med höga avgifter är enligt mig helt sjukt och jag blir förbannad på att det får pågå. Mycket kredd till SVT som tar upp ämnet från tid till annan, med Allra för några månader sedan och med iZave nu.

 

Fondsparande har blivit en bransch där det går att tjäna stora pengar. Och Izave som själva kallar sig ett av Sveriges ledande rådgivningsföretag använder gratis biobesök och godis för att locka kunder. Men bolaget säljer några av Sveriges sämsta fonder visar SVT:s granskning – något som bolagets rådgivare inte upplyser om.

 

Hundratusentals svenskar har fått ett brev där de blivit inbjudna till gratis finansiell rådgivning. En av aktörerna på området är Izave som tidigare hette Cerberus. Bolaget påstår att man har 15.000 kunder och har kontor i Stockholm, Uppsala, Malmö, Göteborg och Helsingborg. Och  lockas dit genom ett brev där företaget erbjuder gratis biobesök med godis och ett föredrag i Stockholm om hur man som privatperson bäst ska placera sina pengar.

 

Detta är inledningen till SVT:s granskning av företaget. På föreläsningen gavs ingen information om vilka fonder eller produkter som Izave säljer. Den informationen får man först på ett personligt möte när man träffar en av bolagets rådgivare. Det mötet är inte svårt att få till stånd eftersom bolagets telefonförsäljare ständigt ringer upp och, med alla medel, försöker få en att komma till bolagets kontor som ligger i centrala Stockholm.

 

Där frågar rådgivaren hur mycket jag är beredd att satsa och vilka risker jag är beredd att ta. Sedan presenteras några förslag där ett är ett fondpaket som innehåller fem fonder. Fyra består av välkända fonder men den femte fonden sticker ut. Den heter Gaia Global och är okänd för mig.  SVT, vänder sig därför till ratingföretaget Morningstar som är ledande på att bedöma alla fonder i Sverige.

 

Den är nystartad. Den har bara funnits drygt ett år, säger Jonas Lindmark som är analyschef på Morningstar. Under den här korta tiden har den varit bland de allra sämsta i sin kategori globalfonder. Av ungefär hundrafemtio som säljs i Sverige är den fyra från slutet de senaste tolv månaderna. Och det är riktigt dåligt. Det visar sig också att Gaia Global är Izaves egen fond vilket rådgivaren inte upplyst om.

 

”Riktigt dåliga placeringar”

Morningstar hittar ytterligare en fond för vanliga sparare som står registrerad på Izave: Mimer Sverige. Den är också ganska nystartad. Ser man de senaste tolv månaderna var den allra sämst i sin kategori. Av de drygt 40 alternativ som finns hamnar den allra sist, tyvärr, säger Morningstars analyschef Jonas Lindmark.

 

Enligt Izaves vd är det här förklaringen till varför fonderna gått sämre än index:

Det är någonting man ska förvänta sig under kortare perioder och till och med under längre perioder med en fond som är genuint aktiv och kraftigt avviker från index, säger Alexander Strömstedt. Det gör den för att kunna slå index över tid. På frågan om bolagets egna fonder finns med bland dessa bästa fonder, svarar Izaves vd: Vi tycker att de fonder vi själva förvaltar är ett konkurrenskraftigt alternativ, säger han.

”Lite som vilda västern”

 

Läs mer: Analys: Så undviker du att bli lurad av slipade rådgivare 

Läs mer:  Ekonomiexpertens tips till dig som vill spara   

Läs mer:  Utländska pensionsfonder dyrare och sämre 

Läs mer: Skandaldrabbade pensionbolaget Allra – detta har hänt  

Läs mer: Politikerna eniga: Lycksökarna ska bort från PPM

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar