Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 december 2016

Ett bra och lönsamt ppm år 2016.

En snabb och mer lönsam metod har i Sverige varit att sälja samma sparande till alla kunder. Hårdraget så skulle alla kunder på 1980-talet ha allemansfonder, på 90-talet skulle alla ha, kapitalförsäkringar, därefter skulle alla spara i aktieobligationer och sen kom också ppm starten år 2000 och idag ska alla spara i blandfonder via ISK. 

 

En vanlig fråga är vad som är bäst att göra med fondsparandet vid pensioneringen. Ska risktagandet minskas drastiskt, genom att alla aktiefonder byts till räntefonder.Vad som är bäst är väldigt individuellt, det finns inte ett rätt svar som gäller alla. Därför är det viktigt att försöka få individuell rådgivning med gott om tid att förklara alternativen. Du behöver få detaljerad information, för vad som är lagom risktagande känner du bäst själv.

 

En bra möjlighet är att se PPM-kontot som en del av ditt totala pensionskapital och använda PPM för att justera risktagandet totalt sett i rätt riktning. Har du låg risk i övrigt sparande, så är det mer OK att fortsätta ta risk inom PPM och tvärtom.

 

Ett annat perspektiv är att fokusera på förutsägbarhet och bekvämlighet, vilken ger en önskan att få samma utbetalning av pension varje månad utan påverkan från aktiemarknaden. Detta gör att många väljer att vid pensioneringen flytta sparkapitalet till en traditionell försäkring som ger en förutbestämd utbetalning. Sparandet sker då med lägre risk vilket troligen ger lite lägre avkastning.

 

En faktor som har stor betydelse för valet är hur stor pension du kommer att få. En hög sammanlagd pension som ger marginaler i ekonomin ger mer utrymme för att fortsätta spara en del i aktiefonder. En låg pension där varje krona spelar roll gör att tryggheten är viktigare.

 

Värdeförändring i min ppm: 2016: upp 20 procent som jag är mycket nöjd med.

 

Men nu 2017 blir det 50 / 50 obligationsfond och aktiefonder.

Sedan januari i år har jag inte haft med någon räntefond. Men nu tar jag åter med Folksam LO Obligation.Denna fond har låg avgift,  och ger ungefär samma avkastning 1,5 till 2,5 procent som ett bra bankkonto. 

 

Folksam LO Obligation är en obligationsfond som främst placerar i statsobligationer och säkerställda svenska bostadsobligationer som har hög kreditvärdighet. Urvalet görs främst bland de mest kreditvärdiga låntagarna som svenska staten, bostadsfinansieringsinstitut och stabila välskötta företag.

 

Tanken med att flytta 50 procent av PPM-sparandet till en fond som liknar ett bankkonto är att ha pengar i kassa för att under nästa år kunna passa på att köpa aktiefonder billigt om det kommer en brant nedgång någon gång under 2017. Jag vet inte om det kommer ett sådant köptillfälle, men vi får se hur det blir med det.

 

 

Slutligen är det viktigt att varna för att ovanstående är mitt högst personliga val av PPM-fonder. Jag har hög exponering mot aktiemarknaden. Så nu 2017 ska jag fokuserar på att hålla ned riskerna. För yngre PPM-sparare som inte har hunnit att få in så mycket på premiepensionskontot är det kanske rimligt att våga spekulera mer och välja smalare fonder, men för mig är det viktigare att försöka begränsa risken.

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar