Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
587
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 april 2016

Flexpension ger extra pengar till tjänstpensionen.

Hetaste pensionsord löneväxling och flexpension pratas det mycket om just nu.

Förmånen innebär dels att arbetsgivaren gör en extra avsättning till tjänstepensionen, som kommer alla till del, och dels ökade möjligheter att gå ned i arbetstid när du närmar dig pensionering.Du ska själv kunna välja om du vill ägna en dag i veckan åt att exempelvis vara ledig.Flexpension är en förmån som består av två delar en förstärkt tjänstepension och möjligheten till ett flexibelt slut på arbetslivet.

En smart investering eftersom den pension du får via kollektivavtalet sker i ett tryggt sparande med så låga förvaltningsavgifter som möjligt. Kort och gott, flexpension gör det möjligt för dig att sluta jobba med mer pengar i plånboken där du får ett rikare liv som pensionär. Skillnaden är att pengarna är öronmärkta till att gå ned i arbetstid med delpension.

Med flexpension får man välja vad min vill göra med den extra avsättningen. Du kan välja att jobba vidare och få mer i tjänstepension. Du kan ansöka om flexpension från den månad du fyller 60 eller 62 år. Åldern beror på vilket kollektivavtal du omfattas av. En förutsättning är att du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal som innehåller flexpension.

Allt talar för att den allmänna pensionsåldern kommer att höjas och du behöver jobba längre. Unionen vill att du ska få de bästa förutsättningarna för att må riktigt bra oavsett hur länge du jobbar. Med flexpension behöver du inte gå i pension pang-bom-direkt. Du får istället en möjlighet att trappa ner din arbetstid de sista åren av ditt arbetsliv.  Om flexpension och löneväxling - Minpension.se

Se också upp med att ha en förmånsbilen det kan bli en dålig affär för din pension. Om du har förmånsbil via arbetsgivaren kan det bli dyrt i framtiden när du ska leva på pensionen. En tjänstebil, eller förmånsbil kostar mer än förmånsvärdet och skatten du betalar för att ha bilen. Arbetsgivaren drar en summa för bilen, till exempel 4 000 kr i månaden brutto, men det avdraget minskar kapitalet i din tjänstepension ITP.

Med en lön på över 37 000 kr i månaden kostar bilen i år 172 000 kr i utebliven tjänstepension. Den som är 55 år gammal minskar kapitalet i sin tjänstepension med 350 000 kr fram till 65-årsdagen, enligt beräkningar som samverkansorganisationen för 25 olika fackförbund, PTK, har gjort.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (14)

Taggar