Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
608
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 februari 2016

Fortplantar sina egna attityder till pengar till barnen.

I dag finns det stora skillnader i kunskap om ekonomi mellan barn från olika bakgrund. Med jämna mellanrum kommer larm om att antalet ungdomar som hamnar hos kronofogden ökar. Det behöver inte betyda att de är ansvarslösa, utan kan bottna i okunskap om ekonomiska sammanhang.

Som förälder kan man känna sig maktlös inför alla köpbudskap som sköljer över även mycket små barn. Frågan är hur man ska få dem att också genomskåda reklamen. Men det går att vinna kriget mot reklamen.

Vem gillar röra? Och har det väl börjat röra till sig är det lätt att det stegras. Att hålla ordning i ett hem med flera familjemedlemmar är inte alltid det enklaste.Men det går. Tricket är att organisera, och göra det i små omgångar, skippa maraton-städningarna.

Hur man hanterar sina ägodelar är väldigt avslöjande. Ligger familjens skor i en hög i hallen eller står de i prydliga skoskåp? Slänger du barnens leksaker huller om buller i en back eller ställer du försiktigt upp dem på en hylla? Oavsett hur du gör skickar det signaler till dina barn.  

Så är det med pengar också barnen ser hur vi föräldrar gör.

Jag tycker att man ska involvera barnen ganska tidigt i familjens ekonomi, men givetvis på barnens nivå. Det är också nyttigt att tidigt ge dem vecko eller månadspeng. Låt barnen få rätt ibland, det kostar dig inget. Vill du ha rätt, eller vill du vara lycklig? Sträva efter samarbete. Överskölj inte barnen med information, utan försök lösa saken tillsammans.

Men det måste vara äkta, annars blir budskapet: "Nu ska vi samarbeta och du ska göra som jag säger!"  Behåll lugnet. Om du släpper fram ilskan betyder det att du i princip har förlorat.Förbered dig. Ta reda på vad andra ungdomar har i månadspeng. Ha ett hum om vad en biobiljett och en påse godis kostar. För att inte tala om den nya spelkonsolen som "alla andra har".

Som förälder bör man också inse att man fortplantar sina egna attityder till barnen. Vilken är egentligen din syn på pengar? Är du en tvångsmässig sparare eller sätter du gärna sprätt på pengarna? Vad vill du förmedla till dina barn och vad skulle du vilja undvika att föra över?

Hur ger man sina barn en bra ekonomisk start i livet. Ja, inte är det genom att ge dem mycket pengar. Det bästa du kan ge dina barn är i stället en sund attityd till pengar och att se sambandet mellan arbete och belöning, och kanske låta dem längta lite innan de får den där nya prylen.

Barn lär sig mycket tidigt vad pengar är och vad de kan användas till, men hur man ska få dem att förstå pengars värde. Ett bra sätt är att ge barnen vecko- eller månadspeng. Låt dem få använda pengarna själva och försök vara stenhård när pengen är slut långt före nästa utbetalningsdag.

Lycka till.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (29)

Taggar