Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 december 2017

Gamla kontanter är på utdöende e-krona ligger därför rätt i tiden.

Snart kan vi bli ett av de första länderna i världen med en elektronisk valuta. Inom två år kan Riksbanken ha fattat beslut i frågan.En svensk variant på kryptovalutan bitcoin som kan ersätta sedlar och mynt. Orsaken är att användandet av gamla kontanter är på utdöende. Vi behöver analysera frågeställningen om vi ska introducera någon form av elektroniska kontanter, säger Stefan Ingves, som samtidigt varnar för bitcoin-hysteri.

 

Sedan tidigare är det känt att Riksbanken utreder om de ska utveckla en svensk motsvarighet till den digitala kryptovalutan bitcoin kallad e-krona. Men Riksbankschefen Stefan Ingves har inga höga tankar om just bitcoin, som han ser som ett spekulationsobjekt 

 

Men bitcoin är inte pengar i Riksbankens mening, utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande. Då pratar vi inte om vanliga människors dagliga betalningar eller vad man har i sin plånbok, säger riksbankschefen Stefan Ingves om kryptovalutan till Dagens Nyheter. 

 

Under hösten släppte Riksbanken en rapport om hur e-kronan skulle kunna utformas. Där talades det om att valutan i huvudsak skulle kunna användas för mindre betalningar mellan konsumenter, företag och myndigheter. Och i förra veckan uttalade sig Cecilia Skingsley, vice riksbankschef om e-kronan. Behöver vi en digital krona eller ej? Det är själva poängen med e-kroneprojektet, sa hon till Svenska Dagbladet. 

 

Kort, Swish, Samsung Pay och Apple Pay tar över betalningarna   

Samtidigt som de gamla kontanterna är på väg att fasas ut så har de traditionella betalkorten fått konkurrens av betalsystem som Swish, som samägs av de svenska storbankerna, och delvis av betallösningar som Samsung Pay och Apple Pay. Riksbankens planer på en e-krona ligger därför rätt i tiden. 

 

Kryptovalutan bitcoin har under det senaste året upplevt en explosionsartad värdeökning. För ett år sedan var en bitcoin värd cirka 750 dollar under fredagsförmiddagen var den värd cirka 16 500 dollar, eller drygt 140 000 svenska kronor. Dina bitcoin ligger i plånboken på datorn. Du är ombedd att göra backup ofta, för kraschar datorn, eller om den digitala plånboken försvinner blir du av med dina bitcoin. 

 

Dina pengar är inte skyddade vid en konkurs, vilket de skulle vara om du hade dem i en svensk bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin. 

Om Riksbanken gör verklighet av planerna på en e-krona så planerar man att släpa en speciell app som för över de digitala pengarna vid transaktioner. 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar