Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
596
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 december 2016

Gig-ekonomin blir att räkna med i framtiden.

Vad kan gig-ekonomin få för långsiktiga konsekvenser för dig som gigar?

 

Nyligen läste jag om så kallad gig-ekonomi. Den nya arbetsmarknaden har fått namnet gigekonomi, Arbetsmarknaden håller på att förändras och allt fler frilansjobbar eller arbetar med tillfälliga uppdrag. möjligheterna med den snabbväxande så kallade gigekonomin. I en värld där allt fler väljer att arbeta med tillfälliga ”gig” istället för heltidsanställningar. 

 

En del som arbetar så och tycker det är helt okej. Men en del har det här arbetssättet tills de hittar en fast anställning. Men ändå tycks mycket av samhället fortfarande vara uppbyggt kring fasta anställningar. Bostadslån är ett exempel.  Bankerna som inte ger bolån till dem som saknar fast jobb. Vissa bostadsköpare söker därför lån hos andra låneinstitut, där räntan ofta ligger betydligt högre. 

 

Utvecklingen drivs på av digitala plattformar som exempelvis taxitjänsten Uber, som kopplar ihop arbetstagare med uppdrag. "Gig-ekonomi" kallas det och enligt en forskningsrapport från i våras handlar det om över 15 procent av arbetskraften i USA. Även i Sverige är gig-ekonomin på frammarsch. 

 

Ordet Gig-ekonomi är sprunget ur musikbranschen, där många musiker spelar gig och betalning sker här och nu. Som musiker kan det, precis som en frilansare, vara svårt att ha ett jämt inkomstflöde, vilket ställer höga krav på dig som individ då du måste planera så att din ekonomi går ihop.

 

Vad kan gig-ekonomin få för långsiktiga konsekvenser för dig som gigar?

Då gigekonomin inte ger dig samma trygga inkomst eller villkor som en fast anställning så ger även detta långsiktiga konsekvenser på din framtida lön, pensionen. Förutsatt att du bedriver din verksamhet i Sverige och sköter det skattemässiga korrekt så kommer du självfallet få allmän pension, från staten. 

 

Men den delen av pensionen (tjänstepension) som din arbetsgivare i de flesta fall sätter av till dig om du är anställd den går du med största sannolikhet miste om som “gigare”. När du är egen, frilansare eller liknande behöver du själv se till att teckna en tjänstepension och betala in till den från dina intäkter.

 

Vilka nya krav ställer detta på arbetsgivaren och pensionsbolagen?

Det är inte bara individen som måste ta ansvar. Både arbetsgivare och pensionsbolagen måste också jobba för att hitta moderna och flexibla lösningar som fungerar i den nya ekonomin.

 

Redan i dag sker företags verksamhet allt oftare i projektform. Det gäller att skapa tillfälliga team med experter från olika delar av företaget och utifrån. Begreppet som växt fram här är matchning. Det handlar inte bara om att locka kompetens utifrån på ett smart sätt utan även om att ha bättre koll på den kompetens och potential som finns internt. HR-rollen liknar i mer och mer castingen inom filmindustrin, vem borde ha vilken roll.

 

Du kan kika på Upwork/Elance och Freelancer, den sistnämnda är störst med över 17 miljoner frilansare globalt. Svenska Okelii har cirka 10 000 anslutna uppdragstagare. Ytterligare två tips är Upcounsel.com för jurister och Healthtap. com för läkare. 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar