Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
595
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 maj 2017

Nordeaflytt kan pressa boräntorna.

Riskerna i Sveriges finanssektor skulle nästan halveras om Nordea flyttar. Enligt banklobbyn undanröjs då motivet för att ha extra höga krav på svenska banker. Sänkta krav kan i sin tur ge lägre boräntor och prispress på alla finansiella tjänster.

En stor finanssektor i förhållande till BNP innebär högre risk. Då krävs mer kapital och buffertar i bankerna. Så har de politiska tongångarna varit i Sverige sedan Lehman Brothers-kraschen 2008, både från den nuvarande rödgröna regeringens och från den tidigare Alliansregeringens sida.

Men om storbanken Nordea flyttar huvudkontoret till Helsingfors eller Köpenhamn förändras situationen radikalt.Då har vi plötsligt en ganska liten finanssektor i Sverige, under genomsnittet i Europa. Vad finns det då för skäl att ha markant hårdare krav i Sverige än i andra länder? frågar sig Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen.

Samtidigt skulle det uppstå en situation där en av de fyra storbankerna kan få en lägre resolutionsavgift, lägre avgift till insättningsgarantin och dessutom kanske lägre nivå på kapital och buffertkrav.

Det som händer om Nordea går till ett annat land och får andra villkor är att konkurrenssituationen i Sverige förändras med olika kapitalkrav och olika avgiftsnivåer.Det skulle skapa ytterligare tryck nedåt på svenska krav mot nivåerna i ECB:s bankunion.

Nordeas flytthot följer på fjolårets filialisering av de nordiska dotterbolagen i banken, som lett till kraftigt höjda svenska resolutionsavgifter. Men filialiseringen har även plötsligt öppnat upp för Nordea att börja spela ut de nordiska regeringarna mot varandra när det gäller avgifter och krav. Huvudkontoret, det vill säga vd och ett mindre antal specialistfunktioner runt vd-staben, är både fysiskt och juridiskt relativt enkelt att flytta.

Om resolutionsavgifterna i Sverige höjs enligt förslaget som bereds på finansdepartementet skulle Nordea kunna tjäna närmare sex miljarder kronor per år vid en flytt från Sverige.

Men flytthotet handlar inte om att få ned kraven på banken, enligt Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer på Nordea. Han påminner om att Nordea har 75 procent av verksamheten utanför Sverige och därför missgynnas av de extra hårda svenska kraven när man konkurrerar med banker i andra länder.

Nordeas ambition är att fatta ett beslut före augusti om var huvudkontoret ska ligga i framtiden, enligt Alfvén. Han tillägger att det kan fattas även om den rödgröna regeringen ännu inte satt ned foten i frågan om framtidens resolutionsavgifter.Nordea  har kontakter med företrädare för såväl Sverige som Danmark och Finland.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (21)

Taggar