Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
588
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 november 2016

Priset för bilbesiktning har chockhöjas efter avregleringen.

Jag är välkommen på en ny besiktning till besikta pris 449 kr:-.

 

Chockhöjs priset på bilbesiktning varje år nu15-20 % efter avregleringen.Men var det så här vi som kund vill ha det, inte jag i alla fall.Totalt sett kommer antalet besiktningsställen att öka i Sverige från dagens 190 stationer till drygt 400 efter avregleringen. Därmed sjunker antalet besiktningar per anläggning och verksamheten blir dyrare att driva. Därför höjs priset för kunden säger de. 

 

Transportstyrelsen har sammanställt en rapport över fordonsbesiktnings marknaden förra året. I den kan vi läsa att få förändringar har inträffat sedan avregleringen men att priset ökat.Transportstyrelsen slår fast att 4 till 5 år efter avregleringen befinner sig marknaden fortfarande i ett uppbyggnadsskede. Det skulle bli mer tillgänglig och billigare. Riktigt så har det inte blivit.

 

I Finland kostar det idag nästan 1 000 kr:- att genomföra en bilbesiktning, vilket innebär att priset i det närmaste har tredubblats efter avregleringen där. När konkurrensen nu har släpps fri i Sverige blir det dramatiska förändringar för Bilprovningen. Företaget, som till 52 procent ägs av svenska staten, kommer att minska bemanningen kraftigt. För nio år sedan hade man en personalstyrka på 2 400 personer. Idag är siffran 1500 och inom några år ska den ned till 1 200 anställda. 

 

Vi är mitt inne i ett sparpaket på en halv miljard, berättar Bilprovningens vd. Den största skillnaden för konsumenten förutom prishöjningen blir att väntetiderna för besiktning förkortas heter det. Enligt en mätning, som gjordes 2010-2011 är hela 94 procent av privatkunderna nöjda med Bilprovningens servicenivå innan konkurrensen släpps fri i Sverige.

 

Det är på väg att gå från ett monopol till ett annat monopol. Titta på Finland, priserna rusade upp,,,, över 1000 spänn för en enkel besiktning. Monopol ska ersättas med fri konkurrens men det händer inte.Tre bolag har delat upp 91% av marknaden mellan sig.Idag domineras av tre företag; statliga Svensk Bilprovning med 34 procent av marknaden, Opus AB med 31 procent och Besikta med 26 procent. 

 

Dessutom finns företagen Carspect med 6 procent, Dekra med 2 procent och minst är Clearcar med 1 procent av marknaden folk blir skinnande och priserna rusar.Enda området där konkurrens funkar är mobiltele, när man kan få allt för 99 kr/ månad och 6000 fira SMS och mobilt bredband för 199 och köra hur mycket man vill.....

 

Dessutom läste jag i Vi Bilägare tror jag det var, att de besiktningsfirmor i Finland som lockar mest folk är de som ser mellan fingrarna på vissa saker. Låter inte bra, men helt logiskt! Det kommer alltid att finnas en vid skara människor som hellre vill få igenom sin bil än att se besiktningen som en säkerhetsåtgärd.

 

Det är nog inte helt enkelt att locka kunder till sig om man har ett rykte om att vara hård och nitisk.Jag tror inte besiktningen i Sverige blir bättre, utan bara dyrare! Varför skulle vi lyckas bättre än våra grannländer?.Var det så här vi ville ha det när vi skulle öppna upp monopolet i Svenska Bilprovningen jag tror inte det.

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar