Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
589
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 februari

Två helt olika prislappar på aktien.

Nära på en halvering av kursen. 

Hennes & Mauritz AB H ligger i en fallande trendkanal vilket innebär att investerare under en längre tid valt att gå ned i pris för att komma ur aktien. Det indikerar att det råder ökande pessimism bland investerare och statistiskt signalerar trendkanalen fortsatt nedgång.

 

 

I början av året var en aktie värd 250 kronor i dag är den nere på 141 kronor. Ett fall på över 40 procent. Nära på en halvering av kursen bara nu i år.Det är sånt som överraskar oss vanliga dödliga.

 

Förväntningen var att bolaget skulle få fart på sin näthandel och öka vinsterna. Istället sjunker vinsterna och går baklänges så att man tjänar mindre än fjolåret. Det var första gången på tjugo år som bolaget backar ett kvartal i försäljning.

 

Måste ha tålamod med motgångar. 

Nu får små aktieägare vara lite coolare,hen har inte samma magsyra som  Stefan Persson.Nu kommer också sänkt riktkurs på H&M f till 120/125 kronor. H&M-aktien har visserligen backat 40 procent i år men efter ordföranden Stefan Perssons storköp av aktier i det egna bolaget för fyra miljarder är frågan om småsparare ska haka på. 

 

Insiderköpen i kombination med den sjunkande dollarn och de vikande bomullspriserna kan innebära att aktuell kurs på 141 kronor motsvarar bottenfiske. På onsdagens kom kvartalsrapport räkenskapsåret 2016/2017. Aktien ner med 10,6 procent på drygt 139,3 kronor. 

 

Utdelningsförslag framöver ska utredas.

Samtidigt meddelade H&M att möjligheten att ge aktieägarna utdelning i form av nyemitterade aktier ska utredas. Utdelningen för et nu avslutade räkenskapsåret 2016/2017 föreslås bli oförändrad på 9,75 kronor.

 

Sen kan man frågar sig varför fallet dröjt så långe. Om man ställer den urstarka tillväxten omsättningen upp 75 procent på fem år mot ett antal frågetecken, som att H&M:s nettokassa minskat från 26 till 6 miljarder kronor sedan 2010. Lägg därtill hotet från e-handeln. När butiksexpansionen inte längre ger samma försäljningstillskott blir situationen snabbt bekymmersam. 

 

För en helt ny aktieägare i H&M kan man fråga sig vad betyder det här för aktieutdelningen?. Vad blir det för Utdelningsförslag framöver?. Och vilken kurs ska man vänta in för sitt köp? kan det bli runt 130kr:- eller 100 kronor?. 

 

Vad H&M ska vara värt är idag en gåta. Krisen har sköljt bort mycket förtroende. Frågan är om bolaget återkommer som tillväxtbolag eller ska ta en ny roll som stabil utdelare. Detta ger två helt olika prislappar på aktien. Här får man vara försiktig innan man köper in sig.

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (16)

Taggar